Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kunstverzameling

Toen ik in 1966 voorzitter van de Oude Kunst en Antiekbeurs in het Prinsenhof Museum te Delft was, verscheen een kleine catalogus bij een tentoonstelling aldaar: `Uit Koninklijk en Rijksbezit', met onder andere zeer fraaie portretminiaturen uit het bezit van koningin Wilhelmina. Commentaar van de toenmalige jonge prinses Beatrix was: ,,Dat is ook het enige dat we hebben'', want merkwaardig genoeg bezit het Huis van Oranje persoonlijk géén verzameling oude kunst, in tegenstelling tot alle andere Europese vorstenhuizen. Wat er was, werd in het midden van de 19e eeuw van de hand gedaan. Toen ik gelijktijdig, ook in 1966, een klein landschap door Jan van Goyen (verkocht na de Eerste Wereldoorlog door een Duits museum) voor het destijds normale bedrag van ruim dertigduizend gulden kon aanbieden, was het antwoord van Beatrix: ,,Zoveel geld heb ik niet.'' Men ziet, alles is relatief in het leven.