Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Klootje

Het is al weer ruim dertig jaar geleden dat ik als 13-jarige jongen een paar keer per week ging paardrijden in Soest. Vanaf manege Eldorado aan de Bosstraat reed ik dan, vergezeld door mijn jonge dalmatiër Douschka, naar het bos. Ook prins Claus en prinses Beatrix waren daar regelmatig te zien. Zij gingen met hun kinderen van het bos genieten, begeleid door een bespannen geit met een kar waarin de prinsjes om de beurt plaats namen. Op enig moment ving ik op dat de prinses, wijzend naar mijn loslopende viervoeter, tegen haar kinderen zei: ,,Kijk, een klein klootje.'' Diep verontwaardigd was ik! Wat was er mis met mijn hondje? Pas jaren later begreep ik dat de familie zelf een dalmatiër had die luisterde naar de naam Cleo.