Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

ik@beatrix.nl

Naar aanleiding van de oproep om anekdotes op te sturen met Beatrix en de lezer in de hoofdrol, ontving de redactie 95 reacties. Het grootste gedeelte is in deze bijlage afgedrukt – álle ik-jes staan daarentegen op de website van NRC Handelsblad. Een aantal heeft de krant niet gehaald omdat er geen naam bij stond of omdat het niet om een anekdote met de koningin ging.

Eén dag vrij

Prinses Juliana was `uitgerekend' voor november 1937. Een kanon zou ons met saluutschoten doen weten of het een meisje (11 schoten) of een jongetje (22) was geworden. Het kwam er maar niet van. In de vroege ochtend van 30 januari 1938 werd ik – scholier nog – gewekt door de saluutschoten. Ik telde er elf. Even hoopte ik nog op een vervolg. Moesten ze misschien nieuwe losse flodders halen? Nee. Een meisje. Eén dag vrij van school. Bij een jongetje waren het er twee geweest. Ik ben tegen de discriminatie van vrouwen.

Prof. mr. Leo Mok, Warnsveld