Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bulghur salade

Dankzij het feit dat de van tarwe gemaakte bulghurkorrels zijn gestoomd, gedroogd en klein gemaakt is de bereidingstijd van deze salade kort. De salade, die ook wel tabbouleh wordt genoemd, kan als voorgerecht of bijgerecht worden opgediend. Doe de bulghur in een zeef en spoel de korrels onder de kraan. Doe de bulghur in een kom en giet er zoveel kokend heet water op dat de korrels helemaal onderstaan. Na circa 15 minuten heeft de bulghur het water opgenomen. Laat te natte bulghur eventueel in een zeef uitlekken. Terwijl de bulghur in het waterbad ligt, worden de overige ingrediënten schoongemaakt en gesneden. Trek met een scherp puntige mesje het schilletje van de dadels. Verwijder de pitten en snijd de dadels in stukjes. Snijd de geschilde komkommer in kleine blokjes. Verwijder de worteltjes, het buitenste vliesje en lelijke groene delen van het loof van de lenteuitjes. Snijd de uitjes in smalle ringen en gebruik ook het mooie deel van het groene loof. Verkruimel de geitenkaas. Roer dadel- en komkommerstukjes, uiringen, geitenkaas, peterselie en munt door de bulghur. Breng de salade op smaak met het sap van de uitgeperste citroen, zout, cayennepeper, een snufje kaneelpoeder en olijfolie.

Morgen: venkel met aardbeien.