Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

AZ houdt na kleine nederlaag zicht op finale

Zelfs zonder een aantal vitale schakels in het team behoudt AZ uitzicht op de finale van het UEFA-Cuptoernooi. De Alkmaarse ploeg, die dit seizoen internationaal steeds weer voor verrassingen zorgt, zal echter volgende week in het eigen krakkemikkige stadionnetje De Hout boven zichzelf moeten uitstijgen om Sporting Clube de Portugal uit de eindstrijd te houden. AZ is dan genoodzaakt meer risico's te nemen om de in Lissabon opgelopen schade (2-1) weg te poetsen. En die strijdwijze kan de offensief ingestelde individualisten van Sporting in de kaart spelen.

AZ miste gisteravond drie prominente verdedigers (Kromkamp, Opdam en Mathijsen). Alleen de geschorste Opdam kan donderdag weer spelen. Maar dan zullen Buskermolen en de laatste weken onmisbare Lindenbergh, die gisteren beiden een gele kaart kregen, ontbreken. Trainer Co Adriaanse keek in de Portugese hoofdstad alvast vooruit naar de return. Hij maakte zijn toehoorders erop attent dat 2-1 internationaal gezien een goede uitslag is. De juiste marsroute naar de finale had hij nog niet voor ogen. AZ mag niet dezelfde fout maken als Feyenoord, dat eind februari in de door wanordelijkheden ontsierde thuiswedstrijd met 2-1 verloor van Sporting.

Adriaanse opperde dat hij in De Hout wellicht meer gebruik zal maken van de snelheid van Huysegems en Sektioui, de invallers van gisteravond. De Amsterdamse oefenmeester, die in het land van zijn mogelijke nieuwe werkgever FC Porto een tactisch hoogstandje verzorgde, heeft met deze strijdwijze bij zichzelf twijfels opgeroepen. De anders zo aanvallend ingestelde ploeg bleek ondanks het gemis van twee internationals in de defensie ook het Italiaanse catenaccio te beheersen. Door de personele problemen was Adriaanse bewust van zijn geloof gevallen. Sporting kreeg de kans de bal naar de helft van AZ te brengen, maar werd voor het strafschopgebied tot staan gebracht. Daar hield de onervaren twintigjarige Ron Vlaar in zijn tweede wedstrijd in de hoofdmacht redelijk goed stand. Lindenbergh veroverde net als de afgelopen weken enorm veel ballen, en Buskermolen bleek door zijn routine een goede vervanger van Opdam. AZ toonde zich opnieuw een sterk collectief. Het speelde heel compact. Adriaanse zei dat hij ondanks de behoudende tactiek met drie spitsen opereerde (Nelisse, Van Galen, Perez) maar als Sporting in balbezit was trokken ook zij zich terug op eigen helft. En dat was driekwart van de wedstrijd.

De nummer twee van de Portugese competitie, die verrassend genoeg het talent Moutinho om strategische redenen op de bank liet beginnen, had er grote moeite mee en schiep feitelijk weinig kansen. AZ kreeg na afloop een compliment van Sporting-trainer José Peseiro, die vond dat de Noord-Hollandse ploeg minder goede spelers heeft dan zijn eerdere Nederlandse opponent Feyenoord, maar wel een collectief is. ,,En voetbal blijft toch een teamsport'', grijnsde Adriaanse. De nerveuze Peseiro, die een groot deel van de wedstrijd druk langs de lijn stond te gebaren en daarvoor een reprimande kreeg van de Italiaanse arbiter De Santis, kondigde aan in Alkmaar slechts op details zijn strijdwijze te veranderen. De druk zal voor hem en het elftal groot zijn, want de finale is immers toegewezen aan het stadion José Alvalade van Sporting. En zondag zal Sporting, dat met Benfica duelleert om de Portugese titel, ook nog voluit moeten gaan tegen concurrent Braga.

Misschien dat de onbevangenheid van AZ juist in het voordeel kan werken van de ploeg uit kaasstad. Of hij het bewust deed, zal altijd wel de vraag blijven, maar Adriaanse heeft de afgelopen weken bij AZ de druk weggehaald door het elftal af te schilderen als een kreupel paard. Zijn elftal zat kapot. Daar bleek gisteravond weinig van. Adriaanse roemde achteraf zijn veteraan Van Galen. De 35-jarige middenvelder demonstreerde soms een fenomenale balcontrole. Zijn technische vaardigheden stonden in schril contrast met het rommelige spel van Ramzi, die op het middenveld veel balverlies leed. AZ liet bij vlagen fraai positiespel zien. Veel kansen leverde dat niet op. Maar de eerste keer dat zij gevaarlijk voor het doel van Sporting verschenen was het meteen raak. Rechtsback Jaliens, die veel vrijheid kreeg van de regelmatig oprukkende linkervleugelverdediger Rui Jorge, trok de bal voor het doel en Landzaat schoot feilloos in. Al een minuut later stelde Sporting Portugal orde op zaken. Bij een corner was de organisatie van AZ even weg toen Pedro Barbosa op het doel van Timmer schoot en Douala kon scoren.

In de tweede helft leek er lange tijd weinig verandering in de stand te komen. Van Galen tartte Sporting met twee acties, maar een keer schoot hij op doelman Ricardo en even later probeerde hij voor te geven op Ramzi, maar die bal werd onderschept door de verdediging. In de tachtigste minuut beproefde invaller Pinilla zijn geluk met een ziedend afstandsschot. De bal verraste Timmer. Volgens Adriaanse had de doelman genoeg tijd om te anticiperen op het schot. Pinilla trok na het doelpunt zijn shirt uit, wat hem op een gele kaart kwam te staan. Lindenbergh kreeg dezelfde straf na een handsbal. De verdedigende middenvelder dacht ten onrechte dat een doorgebroken speler van Sporting gevaarlijk dreigde te worden. En zo kalfde de selectie van AZ verder af en moet Adriaanse opnieuw de tactische trukendoos opentrekken om op 18 mei te kunnen terugkeren naar Lissabon, waar hij de kroon op zijn werk kan zetten. De kansen op het bereiken van de finale acht hij nu hoger dan zijn eerdere prognose van dertig procent.

Sporting Portugal 2 - AZ 1

Ruststand 1-1. 36. Landzaat 0-1, 37. Douala 1-1, 80. Pinilla 2-1. Scheidsrechter: De Santis (Ita). Toeschouwers: 34.776. Gele kaart: Vlaar, Buskermolen, Lindenbergh (AZ).