Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Eurodusnie verliest geding

Het anarchistisch collectief Eurodusnie mag het woord `stemwijzer' voor het referendum over de Europese Grondwet niet gebruiken. Dat heeft de Haagse rechtbank gisteren beslist.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) had een kort geding tegen Eurodusnie aangespannen over het gebruik van het woord 'stemwijzer'. De rechter heeft de eisen van het IPP toegewezen en Eurodusnie opgedragen onmiddellijk de domeinnaam www.referendumstemwijzer.nl over te dragen aan het IPP. Het IPP voerde aan dat Eurodusnie met de website inbreuk maakte op zijn merk- en auteursrecht.

Het IPP gebruikt de domeinnaam www.referendumwijzer.nl. Eurodusnie trekt door het gebruik van `stemwijzer' onrechtmatig voordeel uit de bekendheid van het IPP, oordeelde de rechter.

De uitspraak is een slag in het gezicht van de tegenstanders van de Europese Grondwet. Afgelopen maand werden ook twee andere organisaties, het Comité Grondwet Nee en de werkgroep Tegen de Grondwet, door het IPP gedwongen de naam van hun stemwijzer te veranderen.

De afgelopen week zijn er door Eurodusnie en verschillende Kamerleden vraagtekens gezet bij de objectiviteit van de referendumwijzer en onafhankelijkheid van het IPP, dat zegt de politieke en maatschappelijke discussie te willen stimuleren.

Volgens Eurodusnie kwamen felle tegenstanders van de Europese Grondwet na invulling van de Referendumwijzer van het IPP als voorstanders uit de test. Heeft dat de maken met het feit dat de Referendumwijzer mede door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gefinancierd, vraagt Eurodusnie zich af.