Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de werkwijze van de farmaceutische industrie. Internationale en nationale wetenschappers beklagen zich over de opstelling van farmaceutische bedrijven. Volgens hen komt de waardevrijheid van wetenschappelijk onderzoek in gevaar door de bemoeienis van de farmaceutische industrie. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova politiek. Debat over het komende referendum over de Europese grondwet tussen staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï en tegenstander SP-Kamerlid Harry van Bommel. Ook aandacht voor de te verwachten opkomst. Ned.3, 22.20-23.05u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuwslicht. Aandacht voor een nieuwe pil die te dikke mensen helpt om minder te eten; de schadelijkheid van de witte rook in de Sixtijnse kapel voor de muurschilderingen en waarom mensen verzamelen. Ned.3, 21.15-22.00u.

AMUSEMENT

DeBattle: seks in clips is oké! Jongerenprogramma waarin twee rappers het tegen elkaar opnemen over de invloed van `porno' in videoclips. Ned.3, 19.50-20.20u.

Raymann is laat. Honderdste uitzending met speciale gasten presentator Ivo Niehe, burgemeester Ivo Opstelten, schrijver entertainer Jules Deelder en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Ned.3, 23.05-23.53u.

FILM

Ice Age (Chris Wedge & Carlos Saldanha, 2002, VS). Alleraardigste, licht anarchistische computeranimatiefilm speelt aan het begin van de ijstijd. Een mammoet, een sabeltandtijger en een luiaard proberen een mensenbaby naar zijn rechtmatige ouders terug te brengen. Yorin, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

.Bridget Jones's Diary (Sharon Maguire, 2001, Engeland). Even succesrijke als vakkundig gemaakte romantische komedie, in de traditie van Four Weddings and a Funeral en Notting Hill, naar Helen Fieldings bestseller over een hysterisch onzeker Londens meisje van dertig, in gevecht met nicotine, calorieën en alcohol en op zoek naar het geluk. Effectief spel van Renée Zellweger, Hugh Grant en Colin Firth. VRT, 21.15-22.50u.

.Spetters (Paul Verhoeven, 1980, Nederland). Omstreden, vermeend smakeloze film van de regisseur van Basic Instinct laat opportunisme zegevieren onder jongeren in Maassluis. Met Hans van Tongeren, Toon Agterberg, Renée Soutendijk en gastrollen van Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Kitty Courbois. Net5, 22.20-0.40u., onderbroken door reclame.

Keetje Tippel (Paul Verhoeven, 1975, Nederland). Tot dan toe duurste Nederlandse speelfilm (3 miljoen gulden), gebaseerd op de boekjes die Neel Doff begin deze eeuw schreef over haar jeugd in de Amsterdamse sloppen en haar leven als straathoer en maintenee, gaat gebukt onder fragmentarische vertelstructuur. Andermaal overwint het opportunisme in Verhoevens visie op het (prostitutie)leven. Met Monique van de Ven, Rutger Hauer, Peter Faber, Carry Tefsen. Ned.2, 23.50-1.40u.

.Vendredi soir (Claire Denis, 2002, Frankrijk). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.53-1.20u.

Agnes Browne (Anjelica Huston, 1999, VS). In haar aanstellerige tweede regie speelt Angelica Huston zelf de hoofdrol van sappelende, alleenstaande moeder van zeven kinderen in het Ierland van de jaren zestig. Een ouderwetse heldin uit de arbeidersklasse in een film die vooral laat zien hoe waardevol en gezellig armoede kan zijn. Canvas, 23.55-1.25u.

RADIO

Kunststof. Schrijfster Cynthia McLeod praat over haar nieuwe roman waarin zij de periode van de decembermoorden in Suriname beschrijft. Eerder schreef ze Hoe duur was de suiker, een epos over de slavernij. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur onder meer gedichten van Paul Snoek en in het tweede uur besprekingen van film Land of Plenty van de Duitse regisseur Wim Wenders en het boek Extreem luid & ongelooflijk van de Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer. In het laatste uur een gesprek met beeldend kunstenaar Florentijn Hofman (1977), over zijn van stoep tot dakpannen blauw geschilderde verpauperde panden aan de Beukelsdijk in Rotterdam. Tot slot de muziek van Tex Mex. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel over het gay-evenement The Rainbow Experience in de Rai, homo-emancipatie, openbare veiligheid, horeca, toerisme en de Amsterdamse homowereld. Radio 1, 0.04-0.45u.