Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Prijzenoorlog om de APK

De autokeuring voor auto's ouder dan drie jaar is een jaarlijks terugkerende verplichting voor ten minste één garagebezoek. Zo'n Algemene Periodieke Keuring (APK) kost al gauw 35 euro bij de merkdealer. De serviceketen Kwik Fit zorgde onlangs voor onrust met een APK-tarief van 19 euro. Die lage prijs is mogelijk, zo redeneerde Kwik Fit, omdat na een keuring vaak een uitlaat, remblokken of banden moeten worden vervangen.

De merkdealers zijn niet blij met het lage keuringstarief van Kwik Fit, zo meldt het brancheblad Automotive, dat een onderzoek publiceerde. Steeds meer autobezitters (zo'n 60 procent) laten hun wagen keuren bij een zogenoemde vrije garage of een serviceketen, waar keuringskosten en reparaties goedkoper uitpakken. Nog slechts 30 procent biedt zijn auto ter keuring aan bij de eigen merkdealer en daarvan wil Kwik Fit nog wat procentjes wegsnoepen.

Interessant is dat de trouw aan merkdealers het grootste is bij het Japanse Lexus (48,9 procent) en Toyota (41,6 procent), wat hun reputatie als kwaliteitsmerken nog eens bevestigt. Onderaan het lijstje staan Porsche (slechts 11,6 procent van de Porsche-rijders gaat voor een keuring naar de merkdealer), Subaru, Lancia en MG Rover.