Wat doen de kinderen

Braakballen uitpluizen

Op 6 april (14u) kunnen kinderen braakballen van uilen uitpluizen in het Natuuractiviteitencentrum Zandenbos. Uilen eten muizen. De botjes en schedeltjes zijn te vinden in de braakballen. Daaraan is precies te zien welke muizensoort de uil heeft gegeten. Spannend om te ontdekken wat er uit de braakbal te voorschijn komt. De boswachter geeft uitleg. Het pluizen duurt ongeveer een uur.

Braakballen uitpluizen op 6 april 14u in Natuuractiviteitencentrum Zandenbos, Plesmanlaan 2, Nunspeet nabij het Veluwetransferium. Kosten € 2,00 p.p., inclusief drankje. Vooraf aanmelden via telefoon 0341-252996.

Opruimen

Rita, Herman en Sherwin moeten de schuur opruimen en dat is leuker dan de meesten denken. Met de spullen die ze vinden verdwalen ze in hun eigen fantasiewereld. De vakantietas verandert in een echt strand. In een grote pan brouwen ze een helse heksensoep, muzikaal op smaak gebracht met son, samba, salsa, rumba, flamenco, fado, tango en calypso, en met een paar theelepels geheime ingrediënten. Wie ervan drinkt wordt groot en sterk, onzichtbaar en superslim, of een dappere durfal. Linke Soep op woensdag 6 april in RASA, Utrecht door muziektheatergroep Samba Salad is het vervolg op Vallen en opstaan en de derde voorstelling in een trilogie. Het is een mengeling van wereldmuziek en theater met percussionist Gerardo Rosales.

Linke Soep voor kinderen van 4 t/m 8 jaar op wo 6 april om 15u bij RASA, Pauwstraat 13A, Utrecht. Toegang kinderen t/m 12 jaar €4, volwassenen €6. Res 030-2316040, wo-vr 15-18u.

Op safari gaan

De achterkleinzoon van de beroemde ontdekkingsreiziger dr. Livingstone is bepakt en bezakt begonnen aan een spannende zoektocht; Safari Oewanja. Maar hij is nogal onhandig; zo heeft hij bijvoorbeeld de kudde zebra's opgejaagd, waardoor een zebrajong zijn moeder is kwijtgeraakt. Om het jong te vinden moeten kinderen daarom Zebra-memory spelen. Zebra-memory is een van de onderdelen van het avonturenspel Safari Oewanja, een spel met een staartje in diergaarde Blijdorp. Bij de ingang liggen (gratis) Safariboekjes; kinderen lopen een route door de dierentuin, waar ze spelenderwijs alles te weten komen over spelgedrag bij mens en dier. Zo moeten ze in een buidel van een reuzenkangoeroe klimmen, ondersteboven hangen bij de vleermuizen of achter een struisvogel aanhobbelen. Ook is er nog een tocht langs alle bouwputten en in het publiekslaboratorium zijn behalve de zeepaardjes ook de piepkleine (baby) anemoonvisjes (uit Finding Nemo) te bewonderen, die in het Oceanium gekweekt zijn.

Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Dag open van 9-18u. Toegang kinderen van 3 t/m 11 jaar €12, van 12 t/m 64 jaar €15 en 65+ €13. Inl 010-4431495 of www.diergaardeblijdorp.nl

Beestjes bekijken

Een wereld zonder dieren is ondenkbaar; dat is nu zo, maar zeker ook in de Oudheid, toen dieren deel uitmaakten van de wereld van de mens als huisdier of werkkracht, als prooi of dreigend gevaar. Ook in de godsdienst van Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk namen dieren een belangrijke plaats in als offerdier of als fabeldier in de mythologie. De kleine expositie Oude Beestjes! uit Egypte, Griekenland en Rome in het Allard Pierson Museum Amsterdam laat zien hoe het dier in de Oudheid leefde in de mensen- en godenwereld. Voor kinderen is een speciale route door de expositie uitgezet, waarop ze op een actieve manier aan de slag kunnen.

Oude Beestjes! uit Egypte, Griekenland en Rome van 1 april t/m 16 mei in het Allard Person Museum, Oude Turfmakrt 127, Amsterdam. Open di-vr 10-17u, za en zo 13-17u. Inl 020-5252556 of www.uba.uva.nl/apm. Toegang kinderen van 4 tot 16 jaar €2,50, vanaf 17 jaar €5, mjk gratis.

Tijdreizen

Met het symfonieorkest Holland Symfonia kunnen kinderen op reis door de tijd. De voorstelling Bach to de future op zondag 3 april in de Lichtfabriek in Haarlem vertelt hoe Spark, een kind uit de toekomst, verzeild raakt in het Wenen van rond 1800. Hij sluit vriendschap met Beethoven, die hem wegwijs maakt in de wereld van de klassieke muziek.

Back to the future op zondag 3 april om 14u en 16u in de Lichtfabriek, Minckelersweg 2, Haarlem. Toegang: €7 t/m 14 jaar, volwassenen €13. Res 023-5121212.

Shakespeare worden

Xynix Opera is jarig en dat vieren ze met een Shakespeare-drieluik in vier minifestivals. De eerste is in De Krakeling in Amsterdam op 1, 2 en 3 april. Vrijdag wordt het koningsdrama King Lear gespeeld met voorafgaand een workshop theater voor kinderen en een interactief voorprogramma. Zaterdag Romeo & Julia met een audiotour over opera en Shakespeare voor kinderen en ouders, workshops theater en slagwerk, interactief voorprogramma en Shakespeariaans eten. Zondag is er De Getemde Feeks, audiotour over opera voor kinderen en ouders, zingend eten met XX en ook weer een interactief voorprogramma.

Shakespeare drieluik in de Krakeling, Passeerdersgracht, Amsterdam op 1 april vanaf 18u30, 2 april vanaf 13u en 3 april vanaf 12u. Workshops €2,50. Kaarten voorstellingen van €6 t/m €11,50 voor kinderen en begeleiders. Inl 020-6245123 of www.dekrakeling.nl

Informatie Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl