VOORKEUR REGIO

AMERSFOORT

Lezing

Nav de tentoonstelling Niki de Saint Phalle geeft kunsthistorica Nelleke Zeeman op 5 april (20u) een inleiding tot het leven en oeuvre van Niki de Saint Phalle.

Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Zonnehof 8. Res 033-4633034.

Toonfestival

Op diverse locaties in Haarlem vindt de komende week de 6de editie van het Toonfestival plaats, met concerten en exposities van veertig artiesten en kunstenaars. De meesten van hen zijn dubbeltalenten, en begeven zich op het terrein tussen beeldende kunst en geluid. Er zijn optredens van o.a. de Britse geluidskunstenaar Scanner, de Duitse rockgroep Kammerflimmer Kollektief en de Amerikaanse kunstenaar Michael J. Schumacher.

Toonfestival. 5 t/m 10 april op 11 locaties in Haarlem. Inl www.toonfestival of 023-5326010.

Treatment Anna verkoopt haar levensverhaal aan een filmbedrijf in de hoop zo aan haar armzalige bestaan te ontsnappen. De amusementsindustrie die haar honger naar entertainment stilt met steeds nieuwe mensenlevens: daarover gaat Treatment van de Brit Martin Crimp, gespeeld door het jonge gezelschap tg Com.Plot. Naná de Graaff en Rosa Knaup zijn in de vrouwelijke hoofdrollen aan elkaar gewaagd.

Vanaf tribunes rondom de speelvloer worden we een boosaardig sprookje binnengezogen waarin niets is wat het lijkt.

6 april Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl.

LEIDEN

Vernon God Little Regisseur Liesbeth Coltof van jeugdtheatergezelschap Huis aan de Amstel maakt een toneelbewerking van Vernon God Little, het maffe, stekelige boek van DBC Pierre dat in 2003 de Man Booker Prize won. Na een high school killing in Texas wordt de puber Vernon door de tv tot dader gebombardeerd. En passant krijgt hij ook nog een rijtje andere moorden in de schionen geschoven. Zo draait Vernon God Little om de amusementsindustrie die haar honger naar entertainment stilt met steeds nieuwe mensenlevens.

31 maart LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl. (071) 512 4890 of www.laktheater.nl

SCHIPHOL

Expositie

In de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol zijn tien topstukken te zien uit de collectie van Museum Kröller-Müller, waaronder schilderijen van Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Theo van Doesburg. Het Rijksmuseum Schiphol is te vinden in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E- en de F-pier. Een vliegticket is dus noodzakelijk.

Mondriaan & De Stijl. T/m 9 aug in Rijksmuseum Amsterdam Schiphol. Dagelijks 7-20u. Inl www.rijksmuseum.nl of 020-6747000.

UTRECHT

Lezingen

Ds Elske Laman Trip-Kleinstarink spreekt 3 april (14u) over Joodse feesten en gebruiken.

Museum Catahrijneconvent, Lange Nieuwstraat 38. Inl 030-2313813 & www.klu.nl

Pater dr Martijn Schrama (1944), lid van de Orde der Augustijnen verzorgt een lezingenreeks `Liefde, het eigen karakter van het christendom'. Op 3 april (16u): Versta jij de taal van de liefde? De lezingen worden omlijst door orgelmuziek van het beroemde orgel van de Utrechtse orgelbouwer H.D. Lindsen uit 1844. St.-Augustinuskerk, Oudegracht 69. Inl 030-2328601.

TUMULT, het NIOD en Cogis organiseren op 7 april (20u) onder de titel `De banalisering van het trauma', de vijfde lezing in de reeks Wisselend perspectief - 60 jaar denken over de Tweede Wereldoorlog. Na de lezing door Jolande Withuis zal Rolf Kleber een reactie verzorgen. Olv Jan van Leijenhorst.

Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Strijkkwartet

Het Loeki Stardust Quartet en het Mondriaan Strijkkwartet werken samen in het programma BLOW! Vanuit de traditie van het broken consort – een gemengd ensemble met blazers en strijkers – wordt gezocht naar nieuwe klanken; het juist laten contrasteren of doen vermengen van de verschillende instrumentgroepen. Componisten Meijering, Tsoupaki en Van Binsbergen gingen met die opdracht aan de slag in nieuwe werken.

Concert: 3/4 Vredenburg, Utrecht. Aanvang: 11u. Res 030-2314544 of www.vredenburg.nl

De vader De Paardenkathedraal brengt het drama De vader (Fadren, 1887) van de Zweedse schrijver August Strindberg. Man (Jaap Spijkers) en vrouw (José Kuijpers) strijden om hun enige dochter. Mag zij naar de stad, of moet zij thuis bij moeder blijven? Moeder probeert vader gek te maken door twijfel over zijn vaderschap te zaaien. Hun huwelijkscrisis loopt uit op een genadeloze veldslag. Paula Bangels regisseert.

T/m 29 mei (20u) Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 155. Inl. 030-2762559 of www.paardenkathedraal.nl.

WASSENAAR

Lezing

Op 5 april 2005 (20u) verzorgt Dr Neil Faulkner een lezing over Cities of Vesuvius: Art and Everyday Life in Ancient Pompeii and Herculaneum. Voertaal Engels.

Cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75. Inl www.dfas.nl