Toch stemrecht aanwas D66

Wie nu lid wordt van D66 krijgt alsnog stemrecht bij het extra congres dat de partij zaterdag houdt over het zogenoemde paasakkoord. Sinds D66-vice-premier De Graaf vorige week uit het kabinet stapte, melden zich zo'n dertig nieuwe leden per dag aan, aldus een partijwoordvoerder.

Vorige week verwierp de Eerste Kamer het voorstel van De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) om de benoeming van de burgemeester door de Kroon uit de Grondwet te schrappen. Dit was nodig om de weg vrij te maken voor een wetsvoorstel om de burgemeester rechtstreeks te laten kiezen.

De Graaf stapte op toen bleek dat de coalitiegenoten CDA en VVD niet bereid waren De Graafs andere belangrijke voorstel, voor een nieuw kiesstelsel, te steunen. Ook de D66-fractie zag daarvoor ,,geen draagvlak''. Ter compensatie kwamen de coalitiefracties overeen om een half miljard euro te investeren in kennis en innovatie en een kwart miljard in onderwijs. Onderwijsminister Van der Hoeven (CDA) liet vandaag weten dat dit bedrag grotendeels naar hoger onderwijs gaat.

Gisteren kondigde D66 aan dat alleen leden die zich vóór afgelopen dinsdag 12 uur 's middags hadden aangemeld, zaterdag mogen stemmen over het paasakkoord. Nu is dus afgesproken dat ze wel stemrecht krijgen. Stemmen de naar verwachting tweeduizend leden zaterdag tegen dit akkoord, dan is voortzetting van kabinetsdeelname van D66 twijfelachtig.

Onbekend is hoeveel van de nieuwe leden lid zijn geworden om zaterdag stemrecht te hebben en daarmee te bevorderen dat D66 uit het kabinet stapt waardoor mogelijkerwijs nieuwe verkiezingen nodig zijn. ,,Daar heeft dit alles niets mee te maken'', meldt de voorlichter van de partij.

De opvolger van De Graaf, Alexander Pechtold, is vanochtend beëdigd als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties door koningin Beatrix. D66-minister Brinkhorst (Economische Zaken) is door haar benoemd tot vice-premier.