Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over drijvende woningen die een bouwbedrijf ontwierp. Aanleiding was de overstroming in Maas-Bommel in 1995. De huizen kunnen ruim vijf meter stijgen en dalen. En de verkiezing in Zimbabwe waar de oppositie nauwelijks campagne kon voeren. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Gesprek met schrijver Karel Glastra van Loon die ernstig ziek is en probeert door te werken. Verder aandacht voor het komende congres van D66 en de tweespalt in de partij en de zogeheten visa-affaire van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, waardoor mensen uit onder meer Oekraïne gemakkelijk een visum ontvingen. Ook een reactie van zijn vriend en europarlementariër Daniël Cohn-Bendit. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Charles & Camilla. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.10-21.48u.

Einstein en het brein van God. Over de ultieme theorie van Albert Einstein. De laatste dertig jaar van zijn leven zocht hij naar een wiskundige formule die alle bekende krachten in het universum met elkaar zou verbinden. Dit n.a.v. zijn 50ste sterfdag (18-4-1955). Canvas, 22.30-23.10u.

De Genco's. Slot van een drieluik over de Turkse familie die supermarkten in de Amsterdamse Indische buurt exploiteert. Ned.1, 23.00-23.55u.

VPRO'S import: De tunnel. Herhaling uit 2003 van de Duitse documentaire over de spectaculaire ontsnapping van 29 mensen op 14 september 1962 van Oost- naar West-Berlijn. De bouw van de tunnel werd grotendeels gefinancierd door de Amerikaanse zender NBC in ruil voor het recht de operatie te filmen. Ned.3, 23.45-1.20u.

PRAATPROGRAMMA

Het familiediner. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin geprobeerd wordt ruziënde familieleden met elkaar te verzoenen. Ned.1, 21.00-21.50u.

Na de diagnose. Gesprek met patiënten over MCS (Multiple Chemical Sensitivity), een aandoening bij mensen die ziek van geuren worden. Zodra ze in de buurt komen van iemand die parfum of aftershave op heeft moeten ze hoesten, worden raar in het hoofd en krijgen hoofdpijn. Ned.1, 22.20-23.00u.

Barend & Van Dorp. Hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets praat over zijn boek De Ondraaglijke Lichtheid Van De Liefde, waarin hij onderstreept dat polygamie een uitkomst is voor de moderne vrouw. RTL4, 22.50-24.00u.

FILM

.Soldaat van Oranje (2) (Paul Verhoeven, 1979, Ned.). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfsema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt en is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm ooit. Ook het heldendom heeft volgens Verhoeven zijn opportunistisch kanten. De studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder. In vier mootjes gehakt. Ned.2, 21.30-22.30u.

.Der Krieger und die Kaiserin (Tom Tykwer, 2000, Dld.). Vierde speelfilm van de regisseur van Lola rennt gaat andermaal over de onvermijdelijkheid van de liefde en de vraag of ons leven door noodlot of door toeval wordt voortgestuwd. De twee titelspelers zijn in een diepe gevoelsmatige winterslaap verzonken. ARD, 23.00-1.05u.

.The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1974, VS). Meest winstgevende cultfilm aller tijden is extravagante parodie op horror- en sciencefictionfilms, gesitueerd in het door feestende freaks bevolkte kasteel van travestiet Dr. Frank N. Furter. RTL5, 0.05-2.00u.

.Rounders (John Dahl, 1998, VS). Spitse gokkersfilm met heerlijk antiburgerlijke moraal. Student Matt Damon kan de verleiding niet weerstaan om weer beroepspokeraar te worden, op instigatie van zijn faustiaanse boezemvriend Edward Norton. Met John Turturro als groezelige pokergoeroe, Famke Janssen als stijlvol verlopen beroepskaarter en John Malkovich als Rus. BBC1, 0.35-2.235u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van sociaal geograaf Michiel Smit in Groningen praat classicus J.P. Guépin over het boek De kracht van de rede van Oriana Fallaci. Volgens Fallaci wordt Europa `Eurabia', een kolonie van de islam. Ook een documentaire over spraak- en taalles aan doven en slechthorenden. 747AM, 21.04-23.00u.

Casa luna. Filosoof en humanist Joep Dohmen gelooft in matiging en schreef een boek `over levenskunst' en werkt nu aan een boek `tegen de onverschilligheid'. Een gesprek over de Maand van de Filosofie met als thema `overvloed en onbehagen'. Radio 4, 0.04-0.45u.