Talleyrand heeft niets gezegd over Hariri

Ik maak een kanttekening bij het artikel van Youssef Ibrahim in Opinie & Debat van 19 maart. Naar aanleiding van de moord op Rafiq Hariri schrijft hij: ,,De moord was, in de woorden van Napoleons minister van Buitenlandse Zaken Talleyrand, ,,erger dan een misdaad; het was een blunder''. Deze zin suggereert dat Talleyrand (overleden in 1838) iets heeft gezegd over de moord op Hariri en dat is onzin.

Deze uitspraak, gedaan na de afslachting van tegenstanders van de republiek in Lyon in 1793, was overigens van Joseph Fouché, politie-minister voor en tijdens het bewind van Napoleon, en luidde: ,,c'est plus qu'un crime, c' est une faute politique''.

Ik denk dat een blunder een ondoordachte handeling betreft en dat woord heeft niet de cynische lading van faute politique.

    • Dr.Ir. C.A.P. Bakker