Shell beschermt walvis

Shell heeft besloten een plan voor een pijpleiding in de wateren bij het Oost-Russische eiland Sachalin aan te passen om de met uitsterven bedreigde grijze walvis te beschermen. Dat heeft het olieconcern gisteren bekendmaakt.

Met het plan komt Shell tegemoet aan de eisen van milieuactivisten. Die hadden geprotesteerd tegen de aanleg van de pijpleiding omdat deze door een gebied zou lopen waar de grijze walvissen graag voedsel zoeken. Er zijn naar schatting nog honderd van deze zeldzame walvissen in leven. Als gevolg van de aanpassing zal de pijpleiding nu twintig kilometer verderop worden aangelegd.

De aanleg van de pijpleiding werd vorig jaar april stilgelegd in afwachting van een studie naar de gevolgen voor de walvissenpopulatie. Een woordvoerder van Shell verklaarde echter gisteren nog steeds te verwachten dat de winning volgens plan eind volgend jaar kan beginnen.

Shell bezit de meerderheid van de aandelen in het zogeheten Sachalin 2-project. Het olieconcern beschikt over een concessie van de Russische regering om gas en olie te winnen uit de omvangrijke velden in het gebied.

Het Sachalin 2-project is van groot belang voor Shell omdat het bedrijf dringend behoefte heeft aan nieuwe successen nadat het zich vorig jaar genoopt zag de schattingen van zijn eigen olie- en gasreserves drastisch naar beneden bij te stellen.

Het project voor de kust van Sachalin is naar verwachting goed voor bijna tien miljoen ton vloeibaar gas per jaar. Ook levert het olie op.

Milieuorganisaties toonden zich gisteren ingenomen met het besluit van Shell, al blijven ze bezorgd over de gevolgen van het project voor de grijze walvissen. De organisaties hadden liever gezien dat de pijpleiding nog een stuk verder van de voedselrijke gronden zou worden aangelegd.

De milieugroepen hadden een aantal financiers van het project, waaronder de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), opgeroepen hun bijdrage aan een lening van in totaal 5 miljard dollar voor het project in te trekken.