Rechtszaak Reve Museum (Gerectificeerd)

De voormalige sponsor van het Gerard Reve Museum, Erik Kranenburg, is aangeklaagd door antiquaar Piet van Winden. Van Winden, eigenaar van het Leidse antiquariaat Aioloz, eist een schadevergoeding van Kranenburg, omdat die laatste geweigerd zou hebben een toegezegd bedrag van honderdduizend euro te betalen voor de omvangrijke collectie Reviana van verzamelaar Peter van Bergen.

Op 14 december 2003, de 80-ste verjaardag van Gerard Reve, maakte Kranenburg op een feestelijke bijeenkomst in Aioloz bekend dat zijn stichtingen Ecliptica en Eleusis de collectie die Van Bergen in dertig jaar bijeenbracht, zouden aankopen. Hiermee leek verzekerd dat de verzameling van Van Bergen niet zou worden opgesplitst en in delen verkocht aan de hoogste bieders. Uiteindelijk weigerde Kranenburg echter te betalen voor de collectie.

Afgelopen zomer vond Van Winden alsnog een – anonieme – andere koper, die de collectie in permanente bruikleen gaf aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). In september 2004 werden de zestienhonderd pagina's handschrift (brieven en manuscripten) en Reve-parafernalia (teennagels en verstandkies) overgebracht naar de OBA. Momenteel werkt iemand van de bibliotheek fulltime aan de ontsluiting van de collectie. In 2007 krijgt het Gerard Reve Museum een vaste plek in de nieuwe hoofdvestiging van de OBA, naast het Centraal Station. De eerste zitting van de rechtzaak van Van Winden tegen Kranenburg is op 12 april in de Zutphense rechtbank. Kranenburg heeft onder meer de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en cultuurwethouder H. Belliot gedagvaard. Belliot schaarde zich in 2003 achter het initiatief tot het Gerard Reve Museum.

Rectificatie

In het artikel Rechtszaak Reve Museum (31 maart, pagina 10) staat dat Erik Kranenburg cultuurwethouder H. Belliot en burgemeester Cohen van Amsterdam heeft gedagvaard. Dat klopt niet. Hun is verzocht op te treden als getuigen. Ze zullen aan dit verzoek geen gehoor geven.