Pims klonen

,,De PvdA is een regentenpartij en het vleesgeworden poldermodel. Ongelooflijk veel belangrijke bestuurlijke en ambtelijke posities worden inmiddels door mensen uit de PvdA bezet. Zij zijn daar nooit voor gekozen door de burger, maar strijk en zet via het regentencircuit van de PvdA neergezet.''

,,Wij hebben immers jarenlang van de Linkse Kerk, GroenLinks, de PvdA en de met hen verknoopte media niets mogen meten – want dat zou maar stigmatiseren – en ja, dan weet je niet zoveel.''

,,Kortom, wilt u dit land (...) nog verder naar de `kloten' helpen, stem dan op extreem links, dus op de PvdA of op GroenLinks natuuurlijk!''

Van wie zijn deze woorden? Pim Fortuyn? Boris Dittrich? Boris van der Ham? Laurens-Jan Brinkhorst?

Het is sinds kort niet meer zo gemakkelijk dergelijke vragen te beantwoorden. Bij D66 hebben ze zich immers het idioom van Pim Fortuyn – van hém waren deze citaten – gretig toegeëigend. Ze hebben zelfs al een stap verder gezet, want als ik me goed herinner heeft Fortuyn nooit scheldwoorden als `ratten' en `tuig' voor de PvdA gebruikt. Fortuyns bekende verwensing dat Melkert `een vent zonder ballen' was, heeft daarmee vergeleken bijna iets goedmoedigs (maar ook iets tegenstrijdigs: je moest wel kloten hebben, maar je mocht iemand er niet naartoe helpen).

Gisteravond probeerde Dittrich in Nova uit te leggen dat hij eigenlijk helemaal niet zo'n grote hekel aan de PvdA heeft. ,,Het ging deze week maar over één onderwerp'', zei hij, ,,er zijn nog zoveel andere onderwerpen.''

Niet jokken, Boris! Boris liegt in mijn ogen nooit, hij jokt. Voor mij zal hij altijd het ietwat verwende jongetje blijven dat op school zo overdreven boos kon worden als je hem even plagerig aan zijn truitje trok. ,,Meester, hij slaat mij!'' Vergelijk het met de manier waarop Dittrich dinsdag in de Tweede Kamer naar Jan Marijnissen riep: ,,Ik vind u een autoritaire man.'' (Fortuyn zou ongetwijfeld gezegd hebben: ,,U bent een klootzak'').

Ik heb Dittrich live mogen zien schitteren in dat debat in de Tweede Kamer. `Hekel aan de PvdA' is nog een eufemistische omschrijving van de haat die hij daar stond te belichamen. Het was in dat opzicht een historisch debat. Doodzonde dat de meeste Nederlanders zoiets later op de avond alleen nog maar in identieke, hapklare brokjes in het NOS-Journaal of Nova te zien krijgen.

Nu mag iedereen een afkeer hebben van de PvdA – ik zal niet ontkennen dat ze het er daar soms naar maken – maar je hebt als prominent politicus wel de plicht er op een eigen, originele manier lucht aan te geven. Dat gebeurt bij D66 niet meer – en dat is mijn grootste teleurstelling in die partij. Ze hebben het taalgebruik van Fortuyn gestolen. Als je Dittrich, De Graaf en Van der Ham beluistert, hoor je het populistische haatjargon van Fortuyn. Het gaat alsmaar over oude en nieuwe politiek, over regenten zus en achterkamertjes zo, over `Haagse politiek' en `de krabbenmand' en over Nederland `dat op slot zit'.

De topmensen van D66 als klonen van Pim Fortuyn. Het maakt zo'n karakterloze indruk als je nog niet vergeten bent hoe Thom de Graaf drie jaar geleden uitriep: ,,Wil je meer puin – stem op Fortuyn.''

    • Frits Abrahams