`Opstappen is desastreus'

,,Maar, waarom moest Thom nou weg?'', vraagt oud-Kamerlid Nicky van 't Riet klagerig halverwege de D66-bijeenkomst in een discussiezaaltje in Utrecht. Even daarvoor had ze verteld ,,enorm te worstelen'' met de vraag wat D66 nu moet doen. ,,Het lijkt een mooi akkoord, maar dat is het niet.'' Het is een van de weinige momenten dat de naam van de gesneefde minister van Bestuurlijke Vernieuwing viel, de leden waren alweer bezig met het aanstaande spoedcongres.

Tweede-Kamerlid Boris van der Ham kwam gisteravond naar Utrecht om de leden uit te leggen wat er zo goed is aan het afgelopen weekend gesloten paasakkoord tussen D66, CDA en VVD en ,,om te voelen wat de leden vinden''.

De Utrechtse D66'ers zijn kritisch. Marleen Kamperman uit Driebergen: ,,Boris laat zich helemaal inpakken, ik werd er misselijk van. Laten we de eer aan onszelf houden.'' Jan Willem Schokking: ,,Het paasakkoord is een gifbeker die heel erg lekker smaakt, maar is D66 nog wel gezond genoeg om deel te nemen aan de regering? Ik neig naar nee.'' Mark Sanders: ,,Dittrich zei in het debat over het akkoord nog net niet `sliep uit' tegen de PvdA, dat moet je niet doen.'' Kees Jan Bakhuis, al 25 jaar lid: ,,Met dit akkoord komen we te ver af te staan van de PvdA.''

Eruit stappen zou desastreuze gevolgen hebben, zo vindt oud-wethouder Ineke Herweijer. Dan verliest D66 niet alleen De Graaf, maar ook fractievoorzitter Dittrich en de nieuwe minister Pechtold, bevestigen anderen. ,,En dan hebben we helemaal geen partij meer'', concludeert Van 't Riet.

Boris van der Hamer vertrekt voor het einde, naar ,,nog een ledenbijeenkomst''. Afdelingsvoorzitter Roelof van Netten wil dan van de aanwezige leden weten wie er zaterdag voor het paasakkoord gaat stemmen. ,,Ik ben er nog niet klaar voor'', roept Van 't Riet. Van de overige dertig leden zijn er twee tegen het paasakkoord, de rest zal het zaterdag steunen.

    • Egbert Kalse