Onlusten bij voetbalduel in Noord-Korea

In Noord-Korea is de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Iran uit de hand gelopen. De rellen zijn opvallend omdat zelfs sportwedstrijden in het stalinistische land tot in elk detail zijn geregisseerd.

Toen de thuisploeg volgens de toeschouwers bij een stand van 0-2 een penalty werd onthouden en de Noord-Koreaanse verdediger Nam Song-chol uit het veld was gestuurd, braken er rellen uit. In het met 100.000 mensen gevulde stadion in Pyongyang werd met flessen, stenen en stoelen gegooid.

De ordetroepen hadden vervolgens twintig minuten nodig om de Syrische scheidsrechter en de Iraanse tegenstander te onzetten. Ook buiten het stadion bleef het onrustig en pas na twee uur kon het Iraanse elftal vertrekken. ,,Het is zeer teleurstellend als je voelt dat je je leven niet zeker bent'', verklaarde de Kroatische coach van Iran, Ivankovic, na afloop.

Inmiddels heeft Japan, dat in dezelfde poule gisteren met 1-0 van Bahrein won, veiligheidsgaranties geëist voordat het in juni naar Noord-Korea gaat voor een kwalificatiewedstrijd. Iran staat na de zege in Noord-Korea bovenaan in de betrokken poule: Japan, dat zonder de geschorste Feyenoord-speler Ono speelde, bezet met zes punten de tweede plaats die ook recht geeft op kwalificatie.

In Europa maakten de concurrenten van Nederland in groep 1 geen fouten. Ajacied Mitea voorkwam met twee doelpunten dat Roemenië in een kansloze positie zou komen om het WK in Duitsland te bereiken. Roemenie won met 2-1 in Macedonië, Tsjechië had geen moeite met Andorra: 4-0.

Het nog ongeslagen Oekraïne won zonder sterspeler Sjevtsjenko met 1-0 van Denemarken, en maakte zodoende een grote stap richting kwalificatie. Rond de politiek beladen wedstrijd Griekenland tegen Albanië (2-0) bleef het tegen de verwachting in rustig. Ajacied Charisteas maakte het eerste doelpunt voor de regerend Europees kampioen.

Frankrijk, dat zaterdag al op 0-0 tegen Zwitserland bleef steken, verloor nu twee punten in Israël (1-1). Trézéguet scoorde kort na rust de openingstreffer, maar moest even later met rood vertrekken. Badir maakte in de slotfase gelijk, waardoor beide landen nu hun poule aanvoeren. Zwitserland neemt samen met Ierland een derde plaats in. De Zwitsers wisten gisteren pas twee minuten voor tijd tegen Cyprus te scoren.

België won in San Marino met 2-1, mede dankzij een strafschop. De Rode Duivels nemen nu de vierde plaats in. Servië en Montenegro en Spanje, die met 0-0 gelijkspeelden, staan bovenaan met respectievelijk 11 en 9 punten.

Wereldkampioen Brazilië en Argentinië komen steeds dichter bij deelname aan het WK. De Argentijnen wonnen thuis met moeite van Colombia, terwijl Brazilië met 1-1 gelijkspeelde tegen Uruguay. Na dertien van de achttien wedstrijden leidt Argentinië de competitie met 28 punten, gevolgd door Brazilië met 24 punten. De eerste vier landen gaan naar Duitsland: nummer vijf (Uruguay) heeft nu 16 punten. Ecuador en Paraguay staan derde en vierde.