Om naar uit te kijken

FILM

Filmmuseum Biënnale

Beyond the Rocks is het hoogtepunt van de Biënnale die het Filmmuseum in Amsterdam organiseert. Vorig jaar vonden medewerkers van het museum dit zwijgende melodrama uit 1922 in stukken en brokken terug in de nalatenschap van een Haarlemse verzamelaar. Nauwgezet werden aktes en scènes aaneengepast en zo werd een film die 75 jaar lang verloren was gewaand, teruggevonden.

Op 5 april is de tweede wereldpremière in Tuschinski en dan moeten we maar hopen dat Rudolph Valentino en Gloria Swanson elkaar aan het eind zullen krijgen. Henny Vrienten componeerde de muziek voor de gerestaureerde versie. Verder komen op de Biënnale zelden vertoonde klassiekers op het grote doek als de surrealstische Le coquille et le clergyman (1928), een kraakheldere kopie van De roverssymphonie (1936), de film die is stukgedraaid voor een hele generatie Nederlanders in de jaren '40, '50 en '60. Er zijn vroege films uit de toen zeer voorlijke Deense cinema, van regisseurs als Dreyer en Christensen en met sterren als Asta Nielsen en Valdemar Psilander.

Filmmuseum Biënnale van 5 t/m 10 april in het Filmmuseum Amsterdam. Inl www.filmmuseum.nl of 020-5891400.

BEELDENDE KUNST

Paul Noble

Acht jaar lang werkte de Engelse kunstenaar Paul Noble aan zijn serie monumentale potloodtekeningen van een denkbeeldige stad: Nobson Newtown. De gedetailleerde tekeningen suggereren een fantasielandschap dat doet denken aan het werk van Jeroen Bosch of Piranesi. De stad is ontworpen en gebouwd op ruïnes en bevat veel gotische elementen.

2 april t/m 19 juni in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Inl: 010-4419561 of www.boijmans.nl

OPERA

Die tote Stadt

De Nederlandse Opera brengt een nieuwe productie van Die Tote Stadt van Erich Wolfgang Korngold (1897-1957). De voorstelling, eerder te zien op de Salzburger Festspiele en nu gespeeld door het Kon. Concertgebouworkest, is de eerste productie die wordt geleid door de dit jaar aantredende nieuwe muzikaal directeur Ingo Metzmacher. Die Tote Stadt speelt in Brugge, eind 19de eeuw. Weduwnaar Paul rouwt om zijn Marie en raakt geobsedeerd door haar dubbelgangster, danseres Marietta. Zij tart hem en hij wurgt haar, maar ontwaakt dan uit zijn boze droom. Paul besluit elders een nieuw bestaan op te bouwen. Regie: Willy Decker.

Voorstellingen op 6, 9, 13, 18, 24, 27, 29/4 Muziektheater, Amsterdam. Res. 020-6255455 of www.dno.nl

POP

David Gedge

Koningen van de Britse indie-rockscene van 1987-99 hielden er een tijdje mee op. David Gedge en zijn band keren glorieus terug met de cd Take Fountain en de single Im from further north than you, waarop het I was a punk before you were a punkthema wordt uitgebreid tot de kwestie of er betere, ruigere en hardere rockmuzikanten uit Groot-Brittannië komen naarmate ze verder ten noorden van Londen zijn geboren.

2 april Rotown, R'dam (010 4362642 www.rotown.nl), 3 april Vera Groningen (050 3134681 www.vera-groningen.nl), 4 april Paradiso, A'dam (020 6268790 www.paradiso.nl).

THEATER

Vriendendienst Het Nationale Toneel brengt Alan Ayckbourne's Een vriendendienst (Communicating Doors, 1994), een virtuoos geschreven kruising tussen een klucht, een thriller en een fantasy-verhaal over tijdreizen. Een hoer hoort de biecht aan van een stervende, over hoe zijn twee echtgenotes werden vermoord. Vervolgens gaat ze door een deur en komt in het verleden terecht waar zij probeert de tweede moord te voorkomen. Ivar van Urk regisseert.

Première 2 april, Den Haag, Guido de Moorzaal (achter de schouwburg). Aldaar en op tournee t/m 28 mei. Inl 070 3181444 of www.nationaletoneel.nl

DANS

NDT1 Workshop In de jaarlijkse workshop van het Nederlands Danstheater kunnen de dansers hun eigen korte choregrafieën presenteren. Dat levert doorgaans een bonte avond vol enthousiasme en verrassingen op. De opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen voor een campagne tegen seksueel geweld in Congo.

3 april Lucent Danstheater in Den Haag (19u30). Inl 070-8800333.