`Nu niks. Ik ga lekker verder'

Brabant Wonen

14.500 woningen, winkels en garageboxen in Oss en Den Bosch

Lening aan blijf-van-mijn-lijfhuis

2.230.000 euro. Zoveel heeft Brabant Wonen uitgeleend aan het Verdihuis, een blijf-van-mijn-lijfhuis in Oss. En het moet allemaal terugbetaald zijn in augustus 2033. Tenminste, dat is de afspraak die Brabant Wonen en het Verdihuis hebben gemaakt. Het ministerie denkt daar anders over. Maar Harry Windmüller, directeur van Brabant Wonen, weigert. ,,Ik ga deze lening niet stopzetten. Wat we doen, is goed.''

Het Verdihuis vangt ook ex-psychiatrische patiënten en verslaafden op. Allemaal mensen die woonbegeleiding nodig hebben, het niet alleen redden op de harde woningmarkt. Windmüller zegt dat dit juist van hem verwacht wordt: mensen aan de onderkant van de woningmarkt helpen.

De band tussen het Verdihuis en Brabant Wonen gaat overigens verder dan de lening: het huis is gevestigd in het voormalige kantoorpand van de corporatie. Ook helpt Brabant Wonen met nieuwbouwplannen, de ,,directievoering'' en richt de corporatie zo nu en dan gratis een woning voor het huis in. Van de leningen wordt al sinds het verstrekken van de eerste tranche, in 2000, ,,keurig'' melding gemaakt in het jaarverslag. ,,Nooit iets van gehoord.'' Bovendien staat de gemeente Oss borg. Windmüller en VROM staan lijnrecht tegenover elkaar. Wat nu? ,,Nu niks. Ik ga lekker verder. En als het ministerie daar anders over denkt, ga ik daar graag een robbertje over vechten, desnoods voor de rechter. Ik ga niet op mijn rug liggen, met de pootjes omhoog.''