Minister Fischer ruziet over NSDAP-verleden van sommige diplomaten

Duitse diplomaten en ex-diplomaten rebelleren tegen de manier waarop diplomaten met een NSDAP-verleden bij overlijden worden herdacht. Traditioneel krijgen oud-diplomaten een necrologie in het personeelsorgaan van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar minister Joschka Fischer verbood in necrologieën voor diplomaten die lid zijn geweest van de NSDAP de vermelding `in eervolle herinnering'.

Aanleiding vormde een eervolle necrologie voor een oorlogsmisdadiger. Het verbod maakt geen onderscheid tussen oorlogsmisdadigers en `eenvoudige' partijleden. Daardoor liep Franz Karpf, onder andere ambassadeur in Japan en bij de NAVO en na de oorlog van blaam gezuiverd, een eervolle vermelding mis.

Het verbod heeft de toorn gewekt van oudere diplomaten, onder wie Frank Elbe, Duits ambassadeur in Zwitserland, en een man met affiniteit voor de oppositie. In een brief aan Fischer, uitgelekt in de boulevardkrant Bild, noemt hij diens ,,management van de actuele crisis [...] miserabel''. Ook verwijt hij Fischer een gebrek aan politieke fijngevoeligheid. Elbe was eind jaren tachtig een naaste medewerker van toenmalig minister Hans-Dietrich Genscher (FDP).

Fischer constateert vandaag, ook in Bild, dat de verkiezingsstrijd 2006 al is begonnen en dat conservatieve diplomaten nu hun gram halen voor de overwinning van roodgroen in 2002. ,,Geen grap: destijds waren al baantjes verdeeld en nieuwe meubels besteld met het oog op een machtswisseling. Die ging niet door. Sommigen hebben dat nog steeds niet verwerkt.''