Leporello

Wat voor museum wordt het Stedelijk na de verbouwing aan het Museumplein? Wordt het een chic en conventioneel museum voor moderne kunst waar vooral internationale hoogtepunten worden getoond? Moet het zich profileren als een museum voor beeldende kunst, zoals dit de laatste decennia het geval was, of worden andere deelgebieden, zoals meubelkunst, design, textiel, grafiek, fotografie, een wezenlijk onderdeel zijn van het tentoonstellingsbeleid? Carel Blotkamp (1945) stelde in het tijdelijke gebouw van het Stedelijk als gast-tentoonstellingsmaker een expositie samen getiteld Leporello 1874-2004, Een reis door de collectie. Per jaar koos hij één werk uit. Dit resulteerde in een prachtige expositie die de rijkdom en veelzijdigheid van de collectie van het Stedelijk zichtbaar maakt. Ook doet Blotkamp en passant suggesties voor het beleid van het Stedelijk dat in de komende tijd vorm moet krijgen. Met de titel Leporello verwijst hij naar het geïllustreerde vouwboek, waarin iedere bladzijde tegelijk terug en vooruit verwijst. Aan het begin van het tentoonstellingsparcours komen het vroegste jaar – 1874: schilderij van de impressionist Jongkind van een straatje in het Franse Nevers – en het laatste jaar – 2004: schommelstoel ontworpen door Ron Arad – samen. Hier kan de bezoeker kiezen of hij de tentoonstelling van toen naar nu of andersom wil doorlopen. Blotkamp deed zijn keuze uit alle collecties van het Stedelijk, bekend en onbekend, traditioneel en revolutionair door elkaar.

Leporello 1874-2004, Een reis door de collectie t/m 12 juni Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Dag 10-18u, di tot 21u.