Kamer ziet heil in camera's

Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA is voor het invoeren van gezichtsherkenning door middel van cameratoezicht. Daarmee zouden criminelen kunnen worden opgespoord en gebiedsverboden beter kunnen worden gehandhaafd.

Dit bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) om cameratoezicht in de Gemeentewet op te nemen.

Bij gezichtsherkenning kan de computer een opgeslagen beeld koppelen aan beelden van bewakingscamera's. Beelden van veelplegers kunnen bijvoorbeeld worden opgeslagen in een database, zodat de computer alarm slaat als een veelpleger verschijnt op de bewakingscamera van bijvoorbeeld een winkelcentrum. Remkes acht gezichtsherkenning een goed middel om gebiedsverboden te handhaven. CDA en PvdA toonden zich enthousiast over deze nieuwe techniek. Kamerlid Haersma Buma (CDA): ,,Het grote voordeel van zo'n systeem is dat het de juiste persoon uit de massa haalt en dat de gemiddelde burger er op geen enkele wijze in zijn privacy door wordt aangetast.'' Kamerlid Van Heemst (PvdA): ,,Ik denk dat dit middel heel goed bruikbaar is om stalkers aan wie een straatverbod is opgelegd te herkennen.''

Haersma Buma wil ook door middel van gezichtsherkenning criminelen opsporen, maar onder het huidige wetsvoorstel mag het cameratoezicht niet worden gebruikt als opsporingsmiddel.

Volgens Alfons Salden van het Telematica Instituut in Enschede staat gezichtsherkenning met cameratoezicht nog in de kinderschoenen. De techniek is nog verre van waterdicht, stelt Salden, die op dit onderwerp is gepromoveerd. ,,De kans dat iemand met gezichtsherkenning ten onrechte wordt aangemerkt als veelpleger is erg groot'', zegt hij. ,,Voor de meeste systemen is het bovendien onmogelijk om iemand die een hoed of een bril heeft opgezet nog te herkennen. Ook als iemand naar beneden kijkt of als de belichting ineens heel anders is, ontstaan er problemen.''

Volgende week stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.