Ingmar Bergman

Vrijwel alle bekende en belangrijke films van Ingmar Bergman zijn te krijgen op dvd. Des te verheugender dat het Filmhuis Den Haag het initiatief heeft gemomen om desondanks een groot retrospectief te wijden aan de Zweedse regisseur. Niet alleen omdat elke generatie het weer verdient om deze klassiekers in de bioscoop te kunnen zien. Ook omdat in het programma films zijn opgenomen die niet op dvd staan en maar heel zelden te zien zijn geweest. Het aardigst is in dit verband zijn debuut, Krisis, uit 1946. Het retrospectief gaat met evenwichtige stappen door Bergmans decennialange carrière heen, met ongeveer evenveel films uit de jaren vijftig (Het zevende zegel, Wilde aardbeien), als uit de jaren zestig (De avondmaalsgasten, Persona), als de jaren zeventig (Schreeuw zonder antwoord, Het slangenei).

Naast al deze filmische lekkernijen, die ook in andere filmtheaters te zien zijn, heeft het Filmhuis Den Haag plaats ingeruimd voor de Zweedse tentoonstelling Ingmar voor hij Bergman werd, over de jeugd van en invloeden op de regisseur. Bovendien is daar op 1 mei een debat over de schoonheid en de dood als thema's bij Bergman.

Retrospectief Ingmar Bergman. Van 31 maart t/m 4 mei in Filmhuis, Den Haag; Filmmuseum, Amsterdam; Plaza Futura, Eindhoven; Lantaren/Venster, Rotterdam; 't Hoogt, Utrecht. Inl www.ingmarbergman.nl