`Ik voel me bedrogen '

,,Stel je voor: het is zaterdagmiddag tegen zessen. Het congrescentrum zit afgeladen vol. Het is er warm. En je moet nu stemmen: ben ik voor of ben ik tegen het paasakkoord.''

In een bovenzaaltje van café Locus Publicus in Rotterdam lopen een stuk of vijftig D66-leden vooruit op het congres van zaterdag. Ze scheiden zich in voorstanders (,,bij het raam'') en tegenstanders (,,bij de bar'') van het akkoord. ,,En dan zijn er natuurlijk ook altijd mensen die in het midden gaan staan.''

Dat is er in het kroegzaaltje in Rotterdam maar één: Mea van Ravesteijn, de Rotterdamse fractieleider van D66. Ook zij worstelt, zo blijkt uit haar weblog: ,,Leden van D66 zijn heel meegaand, slikken heel veel. Maar ik geloof dat de top van D66 nu te ver is gegaan in haar regie. Je moet D66'ers niet tergen tot het uiterste.'' De anderen verdelen zich over tweederde tegenstanders en eenderde voorstanders. ,,Nou Fatma, je ziet het: een uitdaging.''

Fatma is Fatma Koser-Kaya, het Tweede-Kamerlid dat naar Rotterdam is gestuurd om te zeggen: ,,Jullie moeten beslissen. Ik ben hier niet om te zeggen: jullie moeten ja of nee zeggen.'' Die leden zeggen: ,,CDA en VVD hebben géén geloofwaardigheidsprobleem als ze straks weer tegen de gekozen burgemeester blijken te zijn, maar wíj wel. Hun achterban wil geen gekozen burgemeester. Dus die vinden zo'n draai prima.''

Er is commotie over dat partijvoorzitter Pechtold al vóór het congres benoemd is tot minister. ,,Ik voel me bedrogen. Jullie oefenen druk op ons uit. Dat stoort ons.'' Een ander: ,,En waarom zeggen jullie steeds: als we breken, plukt de PvdA de vruchten van ons beleid? Het is juist mager wat er de afgelopen twee jaar is gepresteerd.''

Aan het einde zijn er nog evenveel voor- en tegenstanders. ,,Maar we zullen zaterdag goed naar de argumenten luisteren.''

    • Gretha Pama