IJsballet vd Ende in Muziektheater

Stage Holding, het theaterbedrijf van Joop van den Ende, huurt in juli het Muziektheater in Amsterdam voor ruim dertig voorstellingen van het ijsballet Sleeping beauty on ice. Als dat een succes wordt, neemt Stage Holding ook de komende jaren de zomerbespeling van het Muziektheater voor zijn rekening.

In de programmering van het theater viel een gat, omdat de voor juli geplande voorstelling Carte Blanche voor Hans van Manen wegens een subsidiekorting bij het Nationale Ballet moest vervallen. Stage Holding heeft daarop een delegatie van het Muziektheater meegenomen naar het opera- en ballettheater Sadler's Wells in Londen, waar begin deze maand Sleeping beauty on ice speelde – een tourneeproductie van Australische makelij met kunstschaatsers uit Rusland en het voormalige Oost-Duitsland, op de muziek van Tsjaikovski. ,,Wij huren het Muziektheater voor een gewoon commercieel tarief, en we willen voor een breed publiek werken, maar er is wel afgesproken dat we met producties komen, die in kwalitatief opzicht bij de signatuur van het Muziektheater moeten passen,'' zegt Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties. ,,Musicals komen er in elk geval niet in.''

Volgend jaar zomer is het theater wegens technische renovaties gesloten. Maar intussen werkt Stage Holding nu al aan de opzet van een Europese tournee met de opera La Bohème in de door filmregisseur Baz Luhrmann (Moulin Rouge) gemaakte modernisering, die eerder in het Sydney Opera House en op Broadway in New York is gespeeld. Het is de bedoeling daarmee in juli 2007 naar het Muziektheater te komen.