Het imago van Camilla

Het huwelijk van de Britse kroonprins Charles (56) en zijn geliefde Camilla Parker Bowles (57) op vrijdag 8 april zorgt continu voor nieuws in Groot-Brittannië. De media – tabloids, maar ook de serieuze pers – schrijven dagelijks over de bruiloft. Wat beroert de natie? Of het huwelijk legaal is, dat ze niet op Windsor Castle mogen trouwen, dat koningin Elizabeth er niet bij is. De officiële huwelijksaankondiging, op donderdagochtend 10 februari, even na negen uur, werd vervroegd door publicatie van hun trouwplannen diezelfde morgen in een Britse krant.

Charles zal zijn voormalige spindoctor Mark Bolland missen. Bolland bespeelde eind jaren negentig de media om het imago van Charles op te poetsen. De prins had bekend dat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn oude liefde Camilla, iets wat hem een slechte pers opleverde. Bolland moest ook zorgen dat het Britse publiek van Camilla zou gaan houden – een zware taak, want de (inmiddels overleden) echtgenote van Charles, prinses Diana, werd op handen gedragen door het volk. Bolland zorgde ervoor dat Camilla op het juiste moment met een goede foto op de voorpagina's van kranten verscheen. Het werkte: ,,Camilla had de perfecte juwelen om, haar haar zag er geweldig uit'', zegt een Sun-fotograaf. ,,Het was een aantrekkelijk plaatje.''

Zembla toont vanavond in de (aangekochte) documentaire Charles & Camilla welke rol Bolland en de media speelden rond de relatie tussen de twee. Dertien mensen komen aan het woord; twee biografen, een oud-woordvoerder van Buckingham Palace en tien journalisten – onder wie twee van de Daily Mail, twee fotografen van The Sun en een mode-redacteur van The Times.

De documentaire, opgeleukt met snapshots van Charles en Camilla, mist een geïnterviewde die wat meer afstand neemt van de royalty-verslaggeving, die niet tot deze media-incrowd behoort. Er is één fragment waarin de kijker iets meer te weten krijgt van de gevoelens van het grote publiek. In 1997 zond tv-zender ITV een grote show over de toekomst van de monarchie uit. ,,Het publiek hier zal stemmen over de vraag of het land Camilla als koningin zou willen.'' De hilariteit op de tribune nadat de presentator dit zei sprak boekdelen. De tribune kleurde vervolgens rood: nee, het land wil haar niet als koningin.

Zembla: Charles & Camilla, VARA, Ned.3, 21.10-21.48u.

    • Peter Leijten