Galerieselectie

ELKE KRYSTUFEK

Je zou kunstenaar Elke Krystufek de Oostenrijkse Tracey Emin kunnen noemen. Net als haar Britse collega maakt Krystufek werk dat uitgesproken openhartig is. In video's vertelt ze over haar depressies, of geeft ze toe dat ze boulimia had en ooit een zelfmoordpoging deed. Op foto's toont ze ons haar vrienden en familie, maar ook haar geslachtsdelen en uitwerpselen. Daarnaast maakt ze reeksen zelfportretten op doek. Op haar tentoonstelling Samadhi in Galerie Akinci laat ze haar nieuwste werken zien.

Elke Krystufek: Samadhi. 2 april t/m 3 mei in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

STEPHAN JUNG

De schilderijen van de Duitse kunstenaar Stephan Jung kunnen vergeleken worden met het fotorealisme. Ze zijn glad, strak en onder zichtbare penseelstreek of verflaag. De computer speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van zijn werk. Soms vergroot hij een detail, zoomt zo ver in dat er niets anders overblijft dan een formatie van pixels, een streng rasterpatroon dat als glas in lood schittert door het licht dat er doorheen valt.

Schilderijen van Stephan Jung. 2 april t/m 7 mei in Galerie Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

PIETER ENGELS

In de jaren zestig en zeventig maakte Pieter Engels naam met zijn opmerkelijke showroompresentaties van de `engels product organization', tentoonstellingen die steevast vergezeld gingen door fraai drukwerk met wervende teksten van sales promoter Simon Es. Engels liep daarmee vooruit op de zogenaamde business art van de jaren negentig. Galerie A laat nu een selectie uit de periode 1964-1979 zien – werk dat nog steeds verrassend actueel is.

Retrospectief Pieter Engels. T/m 23 april in Galerie A, Joh. Verhulststraat 53, Amsterdam. Di t/m za 14-17u.

CONSTRUCTED MOMENT

In een monumentaal gebouw van de provincie Noord-Brabant richtte kunstenaarsinitiatief KW14 de tentoonstelling Constructed Moment in, over de autonome status van de fotografie. Kunstenaar en curator Marjan Teeuwen nodigde zo'n beetje alle bekende namen uit de Nederlandse kunstwereld uit, onder wie Edwin Zwakman, Céline van Balen, Frank van der Salm, JCJ Vanderheijden, Gerco de ruyter en Barbara Visser. In totaal presenteren 42 kunstenaars er hun werk in afzonderlijke ruimtes.

Constructed Moment. T/m 10 april. Waterstraat 16, 's-Hertogenbosch. Vr t/m zo 13-17u. Inl: 073-6143411

NEDKO SOLAKOV

Garbage People, de tentoonstelling van Nedko Solakov bij Galerie Tanya Rumpff, bestaat uit zeven foto's van 120 x 120 cm die de kunstenaar in samenwerking met fotograaf Angel Tzvetanov maakte in de buurt van zijn appartement in Sofia. Te zien zijn zeven vuilcontainers die in verband met een driedaagse staking overvol zitten met troep. Wie de voorstellingen nader bekijkt, ziet dat Solakov met zwarte inkt en met witte en rode viltstift piepkleine tekeningen maakte op het gladde oppervlak van de foto's. De talloze scènes en teksten lijken tevoorschijn te komen uit de schaduwen van het afval.

Nedko Solakov, Garbage People. T/m 10 april in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m za 12-17u, zo 12-17u.

EN VERDER

Tekeningen van Peter van Straaten and friends t/m 23 april in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Maurice Thomassen t/m 16 april bij Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; schilderijen van Ina van Zyl t/m 9 april in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; foto's van Johan van der Keuken t/m 9 april in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; nieuw werk van Marc Bijl t/m 9 april in de Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; schilderijen van Diederik Gerlach en tekeningen van Martin Assig t/m 10 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; glaswerk van Bernard Heesen t/m 10 mei in Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam; tekeningen van Antistrot t/m 17 april in Mkgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; foto's van Risk Hazekamp t/m 17 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.