Gaddafi bleef plakken in Algiers

De Libische leider Moammar Gaddafi is eindelijk weer thuis. Zonder twijfel tot opluchting van de Algerijnse regering die hem negen dagen lang te gast had. De Libische leider deed zijn reputatie van onberekenbaarheid alle eer aan door onverwacht lang te blijven plakken na de Arabische topconferentie in Algiers, die 23 maart eindigde. Zijn argument was dat hij de Algerijnen beter wilde leren kennen, met name degenen die tegen het Franse kolonialisme hadden gevochten.

,,Ik kan het warme welkom en de gevoelens van broederschap niet beschrijven waarmee ik tijdens mijn verblijf in mijn land Algerije werd omringd'', zei Gaddafi bij zijn terugkeer in Libië, zo meldde het Algerijnse persbureau APS gisteren. Maar Algerijnse media meldden ook dat het verlengde bezoek de agenda's van president Abdelaziz Bouteflika en andere leiders volstrekt in de war had gestuurd. ,,Algerijnse autoriteiten en Gaddafi's bezoek: tussen gastvrijheid en irritatie'', kopte Le Soir d'Algérie dinsdag.

Gaddafi had de tenten waarin hij op buitenlandse bezoeken altijd bivakkeert opgeslagen in de tuin van het Sheratonhotel aan de Middellandse-Zeekust buiten Algiers. Van daaruit toerde hij rond in Algiers en de omgeving van de hoofdstad onder begeleiding van een grote delegatie die onder anderen tientallen mannelijke en vrouwelijke lijfwachten en bedienden omvatte. Hij hield talrijke toespraken en ontmoette politici, studenten en strijders uit de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk.

,,Het is een heilig land'', zei Gaddafi over Algerije. ,,Ik voel me alsof ik loop op land dat is bedekt met het bloed van martelaren.'' Hij riep de Algerijnse regering op om schadevergoeding te eisen van Frankrijk.

Verder zorgde hij zoals gebruikelijk voor een paar controversiële uitspraken. Hij noemde de Palestijnen en de Israëliërs idioten en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (die in de jaren negentig sancties tegen Libië afkondigde wegens de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven Lockerbie) een terroristische organisatie. Ook Saoedi-Arabië, dat Gaddafi heeft beschuldigd van een complot tegen kroonprins Abdullah, kreeg een veeg uit de pan. ,,Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben me verteld dat de Saoediërs vuil en bekrompen zijn'', zei hij.