Friesland brengt ode aan schaatscrack Jeen

Zijn medailles, bekers, foto's en schaatskleding zijn te zien, maar ook veel foto's van `de mens achter' de schaatster Jeen van den Berg (77). In het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen is afgelopen vrijdag een omvangrijke overzichtstentoonstelling geopend over de imposante schaatscarrière van de wedstrijdschaatser en sportman, die in Heerenveen woont.

De meeste spullen zijn nooit eerder voor een groot publiek te zien geweest, vertelt samensteller Gauke Bootsma. ,,Jeen ging kleiner wonen en stelde dozen vol spullen ter beschikking aan het museum.'' Van den Bergs palmares oogt ronduit indrukwekkend: hij behaalde zeven Elfstedenkruisjes, won de Tocht der Tochten in 1954 en werd tweede in 1956, behaalde tussen 1950 en 1976 zes gewestelijke titels op de langebaan en werd hij Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs in 1973.

Op de expositie zijn foto's te zien van minder bekende overwinningen, zoals die in 1956 toen Van den Berg de Amsterdamse Grachtenrace (77 kilometer) won en in datzelfde jaar de Amsterdamse Bosrace (75 km). Van den Berg (1928) begon als kortebaanschaatser op de 160 meter. In de jaren zestig nam hij zeven keer deel aan een WK of EK, was hij twee keer aanwezig bij de Olympische Winterspelen (1956 en 1960).

In 1960 nam hij afscheid van de kernploeg, maar hij bleef actief als langebaanrijder. De LTS-leraar uit Heerenveen bleef in de jaren zeventig marathons rijden en behaalde drie overwinningen en vier toptienplaatsen. In 1999 werd hij wereldkampioen bij het WK (categorie 70-plus) voor senioren in het Finse Seinjoki.

Vier jaar geleden kreeg Van den Berg een licht herseninfarct, waarna hij het kalmer aan ging doen. Toch staat hij nog geregeld op de (klap)schaatsen. Bootsma: ,,Er zijn hele mooie foto's bij waarop Jeen zijn gewonnen bekers in de klas laat zien. Maar wist je dat hij ook aan atletiek en korfbal heeft gedaan?'' Traditiegetrouw droeg de opening het karakter van een reünie. Aanwezig waren onder anderen oud-collega's als Henk van der Grift (wereldkampioen allround in 1961) en Wim van der Voort (olympisch zilver in 1952 op de 1.500 meter).