Fries Museum koopt Tadema

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft voor 200.000 euro een schilderij van Lourens Alma Tadema gekocht. Het schilderij met de titel Amo te, ama me (Ik houd van jou, houd van mij) is een van de duurste aankopen in de geschiedenis van het Leeuwarder museum, liet adjunct-directeur S. Bak woensdag weten. Het schilderij van olieverf op paneel is gemaakt in 1881. Het stuk laat een liefdespaar zien in de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Met deze voorstellingen uit het dagelijks leven van de klassieke oudheid is Alma Tadema wereldberoemd geworden. Alma Tadema werd in 1836 in het Friese Dronrijp geboren en overleed in 1912 in Wiesbaden in Duitsland. Hij woonde vanaf 1870 in Londen en verwierf in die periode wereldfaam. Adjunct-directeur Bak is dolblij met het schilderij. ,,Dit soort stukken heb je nauwelijks in Nederland. Zijn werken staan vooral in Engeland, de Verenigde Staten en Duitsland'', aldus Bak. Het Fries Museum had al twintig kleinere stukken van Alma Tadema. Zaterdag wordt het nieuw verworven werk voor de eerste maal geëxposeerd. Het museum heeft het stuk van een anonieme particulier gekocht.