`Explosie bevolking Pitcairn'

Pitcairn, een eiland ver weg in de Stille Zuidzee, halverwege Nieuw Zeeland en Zuid-Amerika, maakt ,,een soort bevolkingsexplosie mee'', aldus de bestuurders: gisteren werd er, voor de tweede keer sinds 18 jaar, een kind geboren.

Het aantal inwoners steeg aldus tot 47 zielen. Het kind, Ryan Fletcher, is in de negende generatie afstammeling van Fletcher Christian, leider van de muiterij op de Bounty in 1789. Alle inwoners van het eiland stammen af van de muiters en hun Tahitiaanse vrouwen.

De laatste geboorte op Pitcairn vond 17 maanden geleden plaats, toen een meisje werd geboren, een ouder zusje van Ryan.

Vorig jaar haalde Pitcairn de wereldpers door een seksschandaal. Zeven mannen werden beschuldigd van verkrachting en/of seksuele contacten met minderjarige meisjes. Sommige beklaagden hebben zich daar veertig jaar lang schuldig aan gemaakt. Zes mannen werden veroordeeld tot gevangenis- of taakstraffen. Een van hen was de vader van de twee laatst geboren kinderen. Hij kreeg wegens vier gevallen van verkrachting zes jaar gevangenisstraf. De veroordeelden vechten inmiddels de wetten aan waaronder ze zijn veroordeeld. Ze vechten ook de Britse soevereniteit over Pitcairn aan, met het argument dat Londen Pitcairn nooit heeft bestuurd: dat doen ze al twee eeuwen zelf.