Esa-Pekka Salonen

Als Disney binnenkort een nieuwe Fantasia zou maken, zou de muziek van de Fin Esa-Pekka Salonen (1958) daarin ongetwijfeld een rol spelen. Onstuimig orkestraal, sfeervol beeldend en altijd met een doorlopende verhaallijn, vormt ze het ideale uitgangspunt voor in tekenfilm vertaalde concertmuziek. Dat Salonen zijn Wing on Wing (2004) componeerde voor de inwijding van de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, is wat dat betreft een teken aan de wand.

Niemand schrijft op dit ogenblik muziek waarin zoveel oer-energie is samengebald als Salonen. Het Concertgebouw zindert nog na van de uitvoering van Insomnia (2002) die Robert Spano er in januari dirigeerde.

Zelf dirigeert de componist dit werk zo mogelijk nog stuwender en dreigender. Onverbiddelijk doemt het geweld op aan de horizon – zelfs de stillere passages bevatten nog zoveel onrust dat het duidelijk is dat de slapeloosheid uit de titel voortkomt uit een sublieme dreiging.

Wing on Wing, met de zingende zusjes Anu en Piia Komsi, ontleent zijn titel aan de Engelse term voor de stand van de zeilen van een voor de wind zeilend schip. Als Sirenen lokken ze de luisteraar een klankwereld binnen vol dreigende orkestpracht en mysterieuze samples. Gelukkig is het niet gevaarlijk om aan hun verleiding toe te geven – het is maar een cd.

Fins Radio Symfonieorkest o.l.v. Esa-Pekka Salonen. Wing on Wing, Foreign Bodies en Insomnia. (DG 4775375)

    • Jochem Valkenburg