Er is onrust in het klooster

Gisteren stond een kloosterzuster in kort geding tegenover haar kloosterbestuur. Ze moet vertrekken, vindt het bestuur.

,,Het is een slechte grap voor de katholieke kerk dat we zo naar buiten treden'', zegt lekenzuster H. Meijer tijdens een kort geding, gisteren in Utrecht. De rechtszaak is aangespannen door het bestuur van de Congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort. De zusters willen Meijer (56) uit hun klooster hebben. De lekenzuster woont er al veertien jaar.

De verwijten gaan over en weer in de rechtszaal. ,,Meijer houdt zich niet aan de huisregels en accepteert het gezag van het kloosterbestuur niet. Ze veroorzaakt onrust onder de veelal oudere zusters'', vertelt de advocaat van de zusters. De advocaat van Meijer: ,,Het merendeel van de zusters wil niet dat Meijer vertrekt. Er worden regelmatig teksten met medeleven onder haar deur geschoven. De zusters hebben een algemene zwijgplicht gekregen en durven niks te zeggen.''

Het kloosterbestuur vindt dat de lekenzuster onrust veroorzaakt. Onder andere via de door haar opgerichte hulporganisatie Stichting Serafim. De activiteiten en opslag van goederen van deze organisatie vinden plaats op het kloosterterrein.

Volgens de zusters neemt Serafim steeds meer ruimte van het complex in, bovendien wordt de rust en sereniteit verstoord door de werkzaamheden. Meijer zou samen met de Italiaanse zuster Morelia ingaan tegen coördinatrice Engelhard van het klooster. Engelhard is een gescheiden, met een man samenwonende, vrouw.

,,De Italiaanse zuster heeft gelijk gekregen van het Vaticaan'', voert de raadsvrouw van Meijer aan. Ze hoeft niet te gehoorzamen aan de coördinatrice, omdat deze als gescheiden vrouw geen zuster is in de definitie van de katholieke kerk. Volgens de advocate is de werkelijke reden van het bestuur om Meijer uit het klooster te zetten dat ze al jarenlang als tolk optreedt voor de Italiaanse zuster. ,,Met een vertrek van Meijer wil het bestuur de Italiaanse zuster treffen.''

Meijer ging het klooster in nadat ze om gezondheidsredenen haar werk in Italië als hulpverlener van een katholieke organisatie niet meer kon uitoefenen. In 1993 heeft ze Stichting Serafim opgericht, een organisatie die hulpgoederen inzamelt voor landen in Oost-Europa en Afrika. ,,Als Meijer uit het klooster vertrekt, stopt ook het werk van Serafim'', zo stelt haar advocaat. ,,Duizenden mensen zijn afhankelijk van de hulp van Serafim. Bovendien is het een dagtaak voor de vijftig vrijwilligers van de stichting.''

Volgens de advocaat van de zusters is de situatie onhoudbaar. ,,We willen gewoon dat de oudere zusters een waardige oude dag hebben'', zegt een van de eisers. Meijer wil in het klooster blijven. Ze woont de laatste tijd al gescheiden van de andere zusters in het kloostercomplex, waar ook een opleiding en een kinderopvang zijn gevestigd.

,,Het valt te betreuren dat deze procedure hier moet worden gevoerd'', zegt rechtbankpresident Veen. ,,Verwacht niet van mij dat ik het verdriet dat ik bij u allen proef zal kunnen wegnemen.''

Uitspraak over twee weken.

    • Arold Roestenburg