`Een telefoontje was handiger geweest'

De Seyster Veste

4.000 woningen in Zeist, Doorn en Utrecht

Lening aan schoolbestuur

Zes jaar geleden had het `Christelijke voortgezet onderwijs Zuidoost-Utrecht' een lapje grond over. De school aan de Zinzendorflaan in Zeist werd gesloopt. De corporatie was wel geïnteresseerd.

,,Alleen: de school had natuurlijk geld nodig voor de nieuwe school.'' De corporatie sloot een deal met het schoolbestuur: in plaats van de grond pas te betalen ná de sloop kreeg de school de kosten al vóór de sloop, in de vorm van een lening bij de corporatie. Waarde: 975.627 euro.

Iedereen tevreden, zo leek het. Behalve het ministerie. Die schreef jaren na dato opeens een brief waarmee de corporatie werd gedwongen onmiddellijk de lening terug te draaien. ,,Maar die is vorig jaar allang keurig ingelost'', zegt corporatiedirecteur Bert Roolvink nu. ,,Het was handiger geweest als VROM er even een telefoontje aan gewijd had, in plaats van nu regels af te gaan vinken.''

,,Buitengewoon hinderlijk'', vindt hij de brief met scherpe toon. ,,Normaal houden ze eigenlijk nauwelijks toezicht. Ik vraag me af waar dit nu vandaan komt.''