Dossiers van politie uit auto gestolen

Bij een auto-inbraak is een tas vol vertrouwelijke politiedossiers over lopende onderzoeken van de Rotterdamse recherche ontvreemd.

Naast de gevoelige informatie bevatte de tas een geladen dienstpistool, pepperspray, persoonlijke codes voor medeleden van het observatieteam en apparatuur voor interne communicatie met een gebruiksaanwijzing.

De tas werd op 11 maart gestolen uit de auto van een Rotterdamse rechercheur, lid van het observatieteam. De tas lag op de achterbank van zijn auto, die hij in het centrum van Rotterdam enige tijd onbeheerd achterliet. Dieven braken de auto open en namen de tas mee. De tas heeft sindsdien in Rotterdam gecirculeerd en werd dinsdagavond afgeleverd bij dagblad De Telegraaf. De krant heeft de tas teruggegeven aan de politie.

De rechercheur is uit zijn functie ontheven. Tegen hem loopt een disciplinair onderzoek.

Het is de vierde keer in korte tijd dat politie- en justitiegegevens in verkeerde handen zijn gekomen. In augustus vorige jaar zette de Amsterdamse officier van jusitie Tonino een laptop op straat, waarop nog onderzoeksgegevens stonden. Begin dit jaar werden uit een computercentrum van justitie 22 laptops gestolen en kort daarna werden bij een inbraak bij het functioneel parket van justitie in Den Haag eveneens laptops buitgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie is het ,,onbestaanbaar'' dat de politieman zulke gevoelige spullen onbeheerd achterliet. ,,Daar zijn stringente regels voor, die zijn overtreden.'' De agent meldde de diefstal direct op 11 maart, waarna een groot onderzoek begon.

De Rotterdamse politie onderzoekt of de inhoud van de geretourneerde tas compleet is. ,,Die indruk hebben we wel.''

Wie de eerste tas als eerste heeft ontvreemd is onduidelijk, en ook of de dief heeft geweten wat hij stal. ,,We weten nog niet wie de spullen daarna in bezit heeft gehad en wat er precies mee is gebeurd.''

De politiewoordvoerder zegt dat er goede hoop is dat de schade voor het recherchewerk beperkt is gebleven. ,,Die indruk hebben we door de omstandigheden waaronder we het materiaal terugkregen. Aan hoe je het terugkrijgt valt enigszins af te zien of er wat mee gebeurd is. Maar garanties hebben we niet.''