Discussie nodig binnen moslimkringen

Moderne profeet Mohamed Ajouaou, islamitisch theoloog, schreef een opmerkelijk artikel in NRC Handelsblad (21 maart) onder de titel `Kritiek op profeet niet zinvol'. Na, steunend op andere deskundigen, te hebben betoogd, dat twee van de heiligste bronnen van de islam, de hadiths, frauduleus zijn, stelt Ajouaou voor om de profeet te volgen, niet zoals die veertien eeuwen geleden geleefd heeft, maar zoals hij nu zou leven, in onze tijd. Met dit voorstel zal ieder denkend mens kunnen leven, vermoed ik. De discussie hierover zou binnen de islamitische gemeenschap gevoerd moeten worden; Terecht lijkt mij. Daarvoor zullen dan waarschijnlijk wel andere media gezocht moeten worden dan de NRC; Want die wordt in Nederlandse moslimkringen niet zo druk gelezen.

Verwonderlijk is echter, dat Ajouaou begint met een aanval op Hirsi Ali; Die zou hij eerder als medestander moeten zien. Zonder haar zou er in Nederlandse moslimkringen helemaal nooit gediscussieerd zijn.

Is deze aanval dan toch nodig om in moslimkringen salonfähig over te komen? Jammer !

    • M.T.J. Smit