De `ramp' van 1 miljoen

De crisisoefening die volgende week woensdag in Amsterdam wordt gehouden onder de naam Bonfire zal één miljoen euro kosten. Daarmee is het de grootste en duurste oefening die ooit in Nederland is gehouden, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren in een toelichting.

Tienduizend studenten en scholieren zullen op de bewuste dag een lunchoptreden van Ali B en DJ L-Ende in de Amsterdam Arena bijwonen. Tijdens het optreden in het stadion gebeurt `iets', waarna de crisisoefening begint. Wat er precies gebeurt wordt nog geheim gehouden voor het verrassingseffect. Twee- van de tienduizend `figuranten' zullen vervolgens spelen dat zij slachtoffer van een of meer aanslagen zijn geworden. Vervolgens komen tweeduizend ambtenaren en hulpverleners in actie.

Het idee om de hulpverlening en de coördinatie daarvan bij een grootschalige aanslag te oefenen ontstond na de aanslagen op 11 maart vorig jaar in Madrid. De oefening heeft onder meer tot doel de samenwerking tussen ministeries, provincie en gemeente te beproeven. Dat geldt ook voor de regionale en lokale hulpdiensten. Tot de oefendoelen behoort ook de opvang van slachtoffers. Beoordeling van de aanrijtijd van ambulances is niet aan de orde, aldus een woordvoerder van het ministerie. Ook worden diverse realistische omstandigheden buiten de oefening gelaten. Zo zullen om `esthetische redenen', aldus een woordvoerder van de gemeente, geen lijkwagens rijden. Het Crisis Onderzoek Team zal de oefening evalueren.

De pers mag de oefening alleen op afstand volgen. Journalisten van de NOS zijn door Binnenlandse Zaken ingehuurd om als onderdeel van de oefening verslag te doen en bestuurders te interviewen tijdens persbriefings. De `echte' pers mag daarbij niet aanwezig zijn en het materiaal van de NOS mag niet openbaar worden gemaakt. Het optreden van de `nepjournalisten' dient er toe te zien hoe de voorlichting aan pers en publiek verloopt.

Een deel van de oefening zal zich alleen in de verbeeldingswereld van de deelnemers afspelen. Zo kan de burgemeester van Amsterdam verordonneren dat er geen treinen meer langs de Arena rijden. Zijn opdracht zal daarop fictief worden uitgevoerd.