`De lening staat al tien jaar in onze jaarrekening'

Bevo Woningbeheer

4.474 woningen in Gorinchem, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam.

Lening voor geestelijk gehandicapten.

Hypotheken verstrekt aan ex-huurders.

,,Laat ik me mild uitdrukken'', zegt Bevo-directeur Dick van Zanten, ,,ik ben hier enigszins ontstemd over. Dit is een heel merkwaardige gang van zaken.''

Van Zanten kreeg een brief

van VROM waarin staat dat hij voor het einde van vandaag hypotheken aan woningkopers in Gorinchem en een lening aan `De Merwebolder' moet terugdraaien.

De opdracht over De Merwebolder ,,schoot mij sowieso in het verkeerde keelgat. Dat staat al tien jaar in onze jaarrekening.'' De Merwebolder verzorgt wooneenheden voor verstandelijk gehandicapten. De negen woningen die Bevo had gebouwd, moesten worden verbouwd voordat de pupillen van De Merwebolder ze betrokken, met elkaar verbonden moesten worden voor de zorg die de gehandicapten krijgen. De Merwebolder wilde deze verbouwing zelf betalen en Bevo bood aan dit via de huur te verrekenen. Maar omdat de huur van jaar tot jaar varieert zou dat maar gecompliceerd worden. Bevo besloot daarom een lening te verstrekken van, teruggerekend, 250.000 euro. De lening zou 25 jaar lopen, daar staat nog 215.000 van open. ,,Het onreglementaire daarvan kan ik me niet voorstellen.''

Aan de Eendenplas in Gorinchem werden 141 huurhuizen gesloopt en vervangen door 100 koopwoningen en 44 huurhuizen. Bevo gaf de zittende huurders de garantie dat ze in de wijk mochten terugkeren. Dat was in 1996. De huizenprijzen schoten in die tijd ,,opeens als een komeet omhoog'', zegt Van Zanten. ,,En wij hadden verwachtingen gewekt.''

In 2002 werden de huizen opgeleverd en Bevo besloot acht huurders, inmiddels kopers, een hypotheek te verstrekken. Zo konden ze de panden van 187.000 euro alsnog betalen. ,,Hypotheken verstrekken is niet onze staande praktijk en we doen het niet meer. Maar ik ga dat niet ongedaan maken. Deze overeenkomsten kunnen niet opengebroken worden.''

Hij kan zich het wel voorstellen, de angst van VROM over hypotheek verstrekkende corporaties. ,,Zo zouden ze hun middelen niet moeten inzetten. Maar wij hadden een afspraak gemaakt. C'est ca.''

Als het ministerie zijn dreigement van een last onder dwangsom gestand doet, ,,gaan we procederen'', zegt Van Zanten.

,,Ik vraag me überhaupt af wat erachter zit. Dit is allemaal niet netjes. Wil het ministerie corporaties soms in diskrediet brengen?''