`De lening is nu een huurverhoging'

Door Eendracht Sterk (DES)

552 (senioren)woningen en woonwagens te Genemuiden. Daarnaast ook in bezit van een bejaardencentrum en een politiebureau.

Lening aan christelijke zorgorganisatie.

De corporatie heeft een lening uitstaan bij stichting Philadelphia. Maar geld uitlenen aan deze christelijke zorgorganisatie mag niet, van VROM. Ook al is het voor het verbouwen van drie woningen tot een dagverblijf.

Hoe oud die lening is? ,,Daar moet u vast om lachen'', zegt Willy Duursma, vanaf juli de nieuwe directeur van de corporatie. De lening had een looptijd van vijftig jaar, waarvan er inmiddels veertien zijn verstreken. Niet eerder hoorde de corporatie er iets over van het ministerie. In de verstreken periode is 7.000 euro afgelost, er staat nog 23.000 euro open.

Duursma zegt er inmiddels helemaal uitgekomen te zijn met het ministerie. ,,Ze hebben het ingetrokken.'' Duursma heeft de post in haar boekhouding laten veranderen: het staat er nu niet meer als een lening, maar het wordt gewoon terugbetaald door Philadelphia middels een huurverhoging. VROM wil niet ingaan op individuele gevallen.