D66 moet de nieuwe generatie een kans geven 4

De grap dat je nu weer met goed fatsoen D66 kunt stemmen, heeft zeker een grond van waarheid. Ik heb die drukte over het kiesstelsel en de burgemeester nooit helemaal begrepen. Ik houd het er maar op dat de wereld er in 1966 wat anders uitzag dan nu. Het is bijna lachwekkend om in een tijd van internet en Europese schaalvergroting een districtenstelsel te gaan voorstellen. Alsof wij onze provinciale bestuurders beter kennen (of zouden willen kennen) dan Balkenende. En over directe democratie zijn veel mensen toch wat genuanceerder gaan denken na de ervaringen met de LPF en de grootste Nederlander aller tijden.

Een zekere filtering door professionele bestuurders, ik vind het een prettig idee. Of de referenda, waar veel te complexe vraagstukken tot een simpel ja of nee worden teruggebracht, waarop men dan als typisch kenmerk van de Nederlandse cultuur altijd nee stemt. Althans als men stemt, gelukkig zijn de meeste landgenoten te belazerd om voor een referendum naar het stemlokaal te gaan, dus blijven de gevolgen beperkt. Nee, ik denk dat er weinig verloren gaat met de kroonjuwelen van D66.Waar ik wel toekomst in zie, is een partij die zich distantieert van populisme, die een serieus punt maakt van de kenniseconomie, die zich inzet voor duurzaamheid zonder in dogmatiek te vervallen en die een liberale, pragmatische, niet-confessionele koers vaart. De kansen kunnen nog wel eens keren voor D66.

    • Ernest Müter