Brussels Bronbeek komt er aan

Nog even en Brussel is weer een Europese instelling rijker: het rusthuis voor gepensioneerde ambtenaren van de Europese Unie. Een `Brussels Bronbeek' als het ware. De plek is uitgezocht, de belangstelling reeds gepeild. Nu nog het definitieve besluit. De Belgische afdeling van AIACE, de internationale vereniging van afgezwaaide Europese ambtenaren heeft honderden positieve reacties gekregen op de vraag of men eventueel interesse had voor een plekje in een speciaal voor hen opgezet `maison de repos'.

Alles verkeert nog in een embryonaal stadium en initiatiefneemster Jeanine Franchomme-Saut vindt het dan ook vervelend dat het blad Brussel Deze Week er reeds uitgebreid aandacht aan besteedde. ,,Het is nog te vroeg'', zegt zij, hoewel ze moet toegeven dat de zaak eerder deze maand op de algemene ledenvergadering aan de orde is geweest.

Er ligt een aanbod van een investeerder voor een rusthuis van zestig kamers aan de rand van Brussel. In een nieuwsbrief van de vereniging van gepensioneerde euroambtenaren waaruit Brussel Deze Week citeert, stond dat het een eersteklas pension betreft waar veel aandacht uitgaat naar ,,de vriendelijkheid van het rusthuispersoneel'' en ,,de kwaliteit van het voedsel''.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat het dagelijks bestuur van de Unie, de Europese Commissie, bij het project wordt betrokken, aldus Jeanine Franchomme-Saut. Volgens haar gaat het om een privé-initiatief bedoeld voor de gepensioneerden van Europese instellingen. Of het een bastion van louter oud-Europese ambtenaren zal worden is onzeker. Want is een dergelijke voorkeursbehandeling bijvoorbeeld niet in strijd met de Europese richtlijnen die wellicht door dezelfde ambtenaren zijn voorbereid? Jeanine Franchomme-Saut: ,,We sluiten niemand uit. Dat kan ook moeilijk''.