BELGIË

Verborgen werelden

In Museum Dr. Guislain in Gent zijn de verborgen werelden te zien van vijf buitenbeentjes uit de kunstwereld. Onder de vier `echte' outsiders is de keukenhulp Henry Darger, in wiens appartement in Chicago na zijn overlijden in 1972 een fascinerend, 15.000 pagina's tellend manuscript werd gevonden. Zijn The Story of the Vivien Girls verbeeldt in woord en beeld (waterverfschilderingen) de strijd van een groep kleine meisjes tegen een uiterst boosaardige en gewelddadige buitenwereld. Benjamin Verdonck, acteur en performer, is de geobsedeerde outsider in dit gezelschap van dwangmatige makers. Hij stelt o.m. op straat gevonden handschoenen tentoon.

Verborgen werelden, Mus Dr. Guislain, Joseph Guislainstraat 43, Gent, t/m 4 sept, di-vr 9-17u, za-zo 13-17u. Inl 0032 92163595 www.museumdrguislain.be

Emotion Pictures

Gevoelens zijn weer in, in de kunstwereld. Of is het toch weer ironie? In het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen wordt hedendaagse kunst geëxposeerd waar emoties en sentimenten onder de loep worden genomen of onderwerp zijn. Huilende (of lachende?) mensen bevolken films en video's, gelukzalige meisjes zingen in Hiker's Bliss van de Amerikaanse Althea Thauberger al playbackend hun blijheid uit. Ander mooi werk dat op en met vaak hevige gevoelens speelt komt van Belgen als Lili Dujouri en Sophie Nys (`Violently happy'). Op de muren van de zalen staan teksten van filosofen met uitspraken over de ethiek en de esthetiek van de emotie.

Emotion Pictures, Museum voor Hedendaagse Kunst, Leuvenstraat 32, Antwerpen, t/m 15 juni, di t/m zo 10-17u. 0032 32609999 www.muhka.be

En verder

Michaël Borremans, An unintended performance, t/m 17 apr, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK), Gent 0032 92211703, www.smak.be; Het geheugen van Congo, De koloniale tijd, t/m 9 okt, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren (Brussel) 0032 27695211, www.congo2005.be.