Amsterdams Kleinkunstfestival

Het meest omvattende van alle cabaretfestivals is het Amsterdamse, want het concours voor aankomende cabaretiers is maar één onderdeel van een programma met vele attracties. Zo maakt regisseur Evert de Vries, tevens organisator van het hele festival, een voorstelling over de fijnzinnige dichter-zanger Jules de Corte (1924-1996) onder het motto ,,oud werk door nieuwe makers.'' Gezongen door leerlingen van kleinkunstopleidingen en begeleid door conservatoriumstudenten. De jaarlijkse hommage, waarin tot dusver kleinkunstprominenten als Drs. P, Ivo de Wijs, Eli Asser, Harry Bannink en Ramses Shaffy werden geëerd met een gelegenheidsprogramma, is dit jaar gewijd aan het Nieuwe de la Mar-theater, dat volgend jaar plaats moet maken voor de theaternieuwbouw van Joop van den Ende. Acht spelers vertonen, naar een script van Lars Boom, de historie van het Nieuwe de la Mar, met Arie Cupé als Fien de la Mar, de diva die het theater in 1947 opende. En daarnaast zijn er de halve finales en de door Paul Haenen gepresenteerde finale-avond van het cabaretconcours om de Wim Sonneveldprijs, een stand-up-comedy-concours en een slotavond waarop gerenommeerde solisten nieuwe liedjes zingen op het thema theater. Het festival speelt zich, als gewoonlijk, af in de Amsterdamse theaters Klein Bellevue en Nieuwe de la Mar.

Amsterdams Kleinkunstfestival t/m 25 april. Inl 020-5305301 of www.amsterdams-kleinkunst-festival.nl