Vreugdeloze film over overspel

Wat kunnen ze het goed, Mark Ruffalo, Laura Dern, Naomi Watts en Peter Krause. In We Don't Live Here Anymore laten ze allemaal zien dat ze er bedreven in zijn, in acteren. Ze vertrekken hun mond en ze stelen een blik, ze stappen driftig en ze staan ijzig stil. Twee echtparen die in mooie huizen wonen in een gezellig stadje in Amerika. De mannen geven er op de universiteit les in literatuur, de vrouwen zorgen voor de kinderen. En de paren plegen overspel met elkaar. In het prachtige woud waar Hank rent met Jack en Jack fietst met zijn kinderen, ligt Jack ook op een kleedje met Edith, de vrouw van Hank. Na afloop koopt hij levende kreeften voor zijn eigen vrouw.

Zelden een vreugdelozer film gezien dan We Don't Live Here Anymore. Zelfs van de seks wordt niet genoten, voorzover we die te zien krijgen, want voor een film over overspel is We Don't Live Here Anymore tamelijk preuts. Misschien had de film met meer seks te vrolijk geleken naar de zin van de regisseur. Die wil alleen maar in mineur.

Het scenario is gebaseerd op twee verhalen van de Amerikaanse schrijver Andre Dubus, naar wiens verhaal Killings eerder In the Bedroom werd gemaakt. Als je de film ziet, denk je te begrijpen wat de acteurs in het scenario aantrok: ze krijgen de kans emoties uit te drukken die in veel films weinig aan bod komen. Maar in de uiteindelijke film lijkt het meer op uitmelken dan op uitdrukken. Die emoties zijn bovendien gebed in een verhaal dat somber en saai is en nergens heen gaat. Te veel realisme kan net zo verschrikkelijk zijn als te weinig. In de muziek en de keuze van visuele symbolen – een spoorwegovergang, dreigende violen – is Curran weer te barok.

In een van zijn colleges brengt Jack De dood van Ivan Iljitsj ter sprake, een verhaal van Tolstoj, dat ook over een akelige man in een saai leven gaat. Dat verhaal zorgt ervoor dat je uit het raam wilt springen. Van We Don't Live Here Anymore wil je alleen de bioscoop uit.

We Don't Live Here Anymore. Regie: John Curran. Met: Mark Ruffalo, Naomi Watts. In: 5 bioscopen.

    • Bianca Stigter