Vooral aanwezig in Noord-Italië

De Banca Antonveneta is de negende bank van Italië en is gevestigd in de Noord-Italiaanse stad Padua. De bank heeft 1.048 kantoren. De meerderheid daarvan bevindt zich in het rijke Noord-Italië. Daarnaast is de bank door fusies goed vertegenwoordigd rond Rome en op het eiland Sicilië. In totaal heeft Banca Antonveneta 1,5 miljoen klanten waarvan 180.000 commerciële klanten zijn. Antonveneta richt zich net als haar aandeelhouder ABN Amro op het middensegment van de markt.

ABN Amro heeft als aandeelhouder en strategische zakenpartner sinds 1995 bij Antonveneta een rol gespeeld bij het vergroten van de efficiëntie en het verwijderen van lijken uit de kast, die bestonden uit leningen aan bedrijven die niet kunnen terugbetalen. Ook heeft ABN Amro met kapitaalinjecties bijgedragen aan de sanering van Antonveneta. Dit leidde in 2004 tot een nettowinst van 228,7 miljoen euro, nadat Antonveneta in 2003 nog een verlies van 842,6 miljoen euro had geleden. Momenteel heeft ABN Amro een belang van 12,7 procent in Antonveneta.

Een aantrekkelijk punt voor een buitenlandse investeerder als ABN Amro is volgens insiders dat in de Italiaanse bankwereld nog veel te verdienen is met efficiëntiemaatregelen. Banken hebben in Italië relatief veel personeel en zijn hierdoor en door de gebrekkige onderlinge samenwerking tussen de banken duur. Automatische overboekingen zijn pas sinds kort bij een groter deel van het publiek in zwang in Italië, en internetbankieren loopt ver achter in vergelijking met Nederland.

Producten als het consumptief krediet zijn in Italië veel minder ontwikkeld dan in veel andere Europese landen. En bij de financiering van een huis gaat men hier tot nu toe niet verder dan 70 procent, terwijl dat elders tot over de 100 procent kan gaan.

ABN Amro hoopt met Antonveneta een bank te bemachtigen waarmee ze juist op deze terreinen kan groeien. Daarnaast verwacht ABN vanaf 2007 een synergieopbrengst van 160 miljoen euro op jaarbasis te realiseren. Grote vraag blijft echter of ABN Amro het geld dat gemoeid is met de aankoop van Antonveneta met efficiëntiemaatregelen en de ontwikkeling van nieuwe producten zal kunnen terugverdienen.

Consumentenbonden in Italië klagen steen en been over de Italiaanse banken die de duurste zijn van heel Europa. De rentes op spaarrekeningen zijn veel lager dan in Nederland. En wil een klant met zijn pinpas van bank A bij bank B pinnen dan betaalt hij daar kosten over. De consumenten hopen dat een toenemende activiteit van buitenlandse banken in Italië tot meer concurrentie, meer efficiëntie en lagere tarieven leidt.