Uden geeft `lik op stuk' voor racisme

De gemeente Uden gaat jongeren die zich schuldig maken aan racisme, harder aanpakken. Dat hebben burgemeester J. Kersten en wethouders gisteren na spoedberaad besloten. ,,De maat is vol'', aldus het college, doelend op de tweede brandstichting in een half jaar in de Turks-islamitische basisschool Bedir, op eerste paasdag. Bij de eerste brandstichting, op 9 november vorig jaar, ging het toenmalige gebouw van Bedir geheel in vlammen op.

Tot nu toe was het gemeentelijke beleid vooral gericht op het voorkomen van buitensporig racistisch gedrag, maar dat wordt uitgebreid naar `lik-op-stuk'-beleid, aldus B en W. ,,Het bekladden van de moskee en de brandstichtingen worden niet getolereerd'', meldt het college. De maatregelen kunnen in zijn ogen alleen succes hebben ,,als alle betrokkenen, zoals ouders, scholen, politie en het jongerenwerk, hun verantwoordelijkheid nemen''. B en W zeggen de afgelopen maanden ,,al zeer intensief contact'' te hebben gehad met de betrokkenen, ,,maar dat wordt nu opgevoerd in frequentie en intentie''.

Het actieplan dat gisteren is besproken wordt in de loop van deze week verder uitgewerkt met de voorstellen van maatschappelijke organisaties en groeperingen. In april volgen drie gespreksavonden met burgers, die eveneens met suggesties mogen komen. Het actieplan moet ,,breed verankerd liggen in de Udense samenleving'', aldus de gemeente.

De Turkse gemeenschap in Uden verweet het gemeentebestuur na de laatste (kleine) brand gebrek aan daadkracht. Volgens I. Taspinar, directeur van de islamitische onderwijsstichting Simon waaronder basisischool Bedir valt, wordt de school sinds Pasen extra beveiligd door een particulier bewakingsbedrijf. Bekeken wordt nog of er camera's worden geplaatst. De sfeer op Bedir was gisteren ,,redelijk'', aldus Taspinar. ,,De emotionele schade bij leerlingen en leerkrachten viel mee.''

In de buurt van de school deed zich gistermiddag nog een incident voor. Een tienerjongen reed met zijn fiets in op een groep leerlingen en twee leraressen van de school. Toen een van de leerkrachten de jongen daarop aansprak, zou hij racistische teksten hebben geroepen. Ze deed aangifte.

De politie meldde gisteren dat ze afgelopen zondagavond een andere, 17-jarige, jongen uit Uden heeft aangehouden. Volgens de politie gedroeg hij zich ,,opruierig'' en negeerde hij een bevel om weg te gaan bij de school. De politie beschouwt de jongen, die onder invloed van alcohol was, als mogelijk betrokkene bij de brand.