Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met Adam Curry, uitvinder van `podcasting', een combinatie van radiomaken en i-pod. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over de Iraakse ontvoeringsindustrie en de anti-kidnapbrigade van Bagdad. Niet alleen politieke kidnappingen zijn in Irak aan de orde van de dag, steeds vaker worden ook burgers alleen om het losgeld ontvoerd. En de vrouw van de vermoorde Indonesische mensenrechtenactivist Munir. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Mede-oprichter van D66 Hans van Mierlo vertelt waarom de leden van D66 aanstaande zaterdag het afgesloten paasakkoord niet mogen accepteren. Verder impressies uit Leiden over de tijd dat de Wageningse burgemeester Alexander Pechtold nog wethouder was. Hij wordt wellicht deze week beëdigd als nieuwe minister. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Valerie. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.50-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Vinger aan de pols. In deze aflevering gesprekken met vier jonge patiënten die alle vier de ongeneselijke taaislijmziekte hebben. Door deze ziekte zullen zij niet ouder worden dan 30 jaar. Door taaislijmziekte krijgt een patiënt steeds minder lucht. Een longtransplantatie zou voor een patiënt een levensverlenging van circa acht jaren betekenen. Ned.2, 19.55-20.40u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van het WK-kwalificatieduel tussen het Nederlands elftal en Armenië. Na afloop van de wedstrijd en na het nieuws van Hart van Nederland analyseren oud-keeper Hans van Breukelen en coach Louis van Gaal de wedstrijd. SBS6, 20.00-23.30u.

AMUSEMENT & MUZIEK

VARA live. De Groningse sporteconoom Ruud Koning heeft becijferd dat het wereldrecord verspringen nooit verder zal komen dan 9 meter en 4 cm. Ook aanwezig de Nederlandse verspringer Jurgen Cools die een persoonlijk record haalde van 7,87 m. Ned.3, 19.50-20.20u.

NPS Output: Jazzkelder. Aandacht voor uniek jazzmateriaal uit de jaren zestig, gevonden in de kelders van de Publieke Omroep. Met o.a. materiaal van de gitarist Barney Kessel, de Stan Kenton Big Band, pianist Phineas Newborn en Rita Reys. Ned.3, 0.15-0.55u.

FILM

Random Hearts (Sydney Pollack, 1999, VS). Harrison Ford heet Dutch Van Den Broeck in romance van vakman Pollack. Politie-inspecteur Ford ontdekt dat zijn verongelukte vrouw een affaire had met de in hetzelfde vliegtuig omgekomen man van politica Kristin Scott Thomas. Net5, 20.30-23.00u.

.Schatjes (Ruud van Hemert, 1984, Ned.). De zoon van Willy hanteerde het Amerikaanse idioom van de black comedy, de thriller en de horrorfilm in zijn beginselvaste speelfilmdebuut: een groteske over de generatiekloof. Kinderen verklaren de oorlog aan hun belachelijke ouders Peter Faber en Geert de Jong. Veronica, 20.30-22.30u.

.Van geluk gesproken (Pieter Verhoeff, 1987, Ned.). Indrukwekkende, van gevoel voor melodrama getuigende adaptatie van Marijke Höwelers roman, een tragikomische kaleidoscoop van naar warmte hunkerende personages uit verschillende milieus, die elkaar ontmoeten in het trappenhuis in een volksbuurt. Ned.2, 0.40-22.25u.

Permanent Midnight (David Veloz, 1998, VS). Verdienstelijke verfilming van autobiografie van Jerry Stahl, de man die in de jaren tachtig dan wel 5.000 dollar per week verdiende als schrijver van komische tv-series, maar wekelijks 6.000 dollar nodig had voor drugs. RTL5, 22.00-23.45u.

.The Star Chamber (Peter Hyams, 1983, VS). Intelligente thiller gaat ver in zijn buiging voor populaire, reactionaire denkbeelden. Rechter Michael Douglas wordt door collega's opgenomen in een geheim genootschap dat zich ten doel stelt om ten gevolge van juridische haarkloverijen ten onrechte vrijgesproken misdadigers te executeren. RTL5, 23.45-1.45u.

RADIO

Kunststof. Filosoof en jurist Rutger Claassen vertelt over zijn boek Het eeuwig tekort waarin hij de paradox van schaarste en overvloed onderzoekt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Dubbel-O. Madelon Vriezen van jeugdmarketingbureau Kidwise praat over de laatste rages, jeugdtrends en de opvoedkundige waarde van rages en het verzamelen. Soms worden rages door kinderen en jongeren bedacht, in toenemende mate echter door het bedrijfsleven dat winst wil maken. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.