Strijdlustig actrice

Emmy Lopes Dias, die maandag op 85-jarige leeftijd is overleden, was haar leven lang actrice en activiste tegelijk. De laatste jaren haalde ze nog regelmatig de publiciteit als medeoprichter en bestuurslid van de stichting Vrijwillig Leven. In interviews en ingezonden stukken bepleitte ze ieders recht op ,,een fatsoenlijke dood''. Zelf was ze inmiddels woonachtig in het Rosa Spierhuis in Laren: een waardige oude dame, die veel van haar levenslust en strijdbaarheid had behouden.

Via een baantje als administratrice bij de toenmalige radiohoorspelkern raakte Emmy Lopes Dias kort na de oorlog in contact met het toneel. Ze studeerde in 1949 cum laude af aan de Amsterdamse toneelschool en maakte haar beroepsdebuut bij toneelgroep Comedia, de voorloper van de Nederlandse Comedie. Tot in de jaren zeventig werkte ze bij gerenommeerde gezelschappen als Studio, Ensemble en de Haagse Comedie. Ook speelde ze een seizoen lang mee in een fijnzinnig cabaretprogramma met de acteur Cruys Voorbergh. Maar allengs verplaatste ze haar werkterrein naar de radio, waar ze met haar verzorgde voordracht en haar talent voor detaillering een veelgevraagde stem werd. Zo werkte ze mee aan honderden hoorspelen en andere radioprogramma's. Op de televisie was ze onder meer moeder Martje in de serie De kleine waarheid, Leonie Quarles van Ispen in Q&Q en een van de eerste Saartjes in Swiebertje. Toen er twee weken geleden een dvd-box verscheen van De kleine waarheid, die destijds door zes miljoen mensen werd bekeken, kon ze de presentatie al niet meer bijwonen.

Ze was de dochter van een Hilversumse SDAP-wethouder en vervulde allerlei functies in de PvdA. Zo maakte ze vanaf 1966 deel uit van Nieuw Links en werd daarna lid van het partijbestuur. Beide drijfveren stonden haar even na: artisticiteit en sociale rechtvaardigheid.

    • Henk van Gelder