Strijd om beurs Londen in impasse

De overnamestrijd om de Londense aandelenbeurs, de grootste in Europa, is in een impasse geraakt door toedoen van de Britse mededingingsautoriteit. Mogelijk loopt de overname een half jaar vertraging op.

Het zogeheten Office of Fair Trading (OFT) bepaalde gisteren dat de gevolgen voor de concurrentieverhoudingen in het Verenigde Koninkrijk en Europa van een eventuele buitenlandse overname eerst nader moeten worden bestudeerd door de Concurrentie-commissie.

Sir John Vickers, de OFT-voorzitter, verklaarde dat nader onderzoek geboden is omdat een overname door de twee voornaamste gegadigden, Deutsche Börse AG en Euronext NV, tot een vermindering van de concurrentie in de aandelenhandel in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen leiden.

Een belangrijke vraag voor het OFT is verder hoe doelmatig de clearing houses, die een belangrijke rol vervullen bij de afwikkeling van aandelentransacties, na een overname zouden functioneren. Buitenlandse investeerders op de Europese aandelenbeurzen zijn vaak veel geld kwijt aan deze kantoren.

De koers van de aandelen van de London Stock Exchange zelf daalde na de bekendmaking van dit nieuws ogenblikkelijk met bijna 5 procent. Ook de gegadigden voor overname van de beurs liepen enige averij op. Deutsche Börse zag zijn aandelen met 0,8 procent dalen, terwijl Euronext 1,8 procent van zijn waarde verloor.

Investeerders vrezen dat het onderzoek van de Concurrentie-commissie zal resulteren in extra voorwaarden, die een overname kunnen bemoeilijken.

De kansen op een spoedige overname waren eerder deze maand al geslonken, nadat de Londense beurs had laten weten dat een bod van minder dan 6 pond per aandeel niet aanvaardbaar zou zijn. Dat is aanmerkelijk hoger dan de huidige koers, die rond de 4,5 pond zweeft.

Deutsche Börse, eigenaar van de beurs van Frankfurt, bracht aanvankelijk een bod uit op de London Stock Exchange van 5,3 pond per aandeel, maar trok dit later in, nadat er bij de eigen aandeelhouders onrust was ontstaan over dit bod. In totaal zou met deze overname een bedrag van 1,4 miljard pond gemoeid zijn geweest. De Duitsers hebben echter aangegeven dat ze geïnteresseerd blijven in een overname.

Euronext, dat de beurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon beheert, heeft nog geen formeel bod uitgebracht op de Londense concurrent. Ook dit bedrijf heeft er echter geen geheim van gemaakt dat het interesse heeft in de Londense beurs.